Европейският съд по правата на човека подкрепи задължителните ваксини на учениците в Чехия

Лекари твърдят, че пандемията няма да може да бъде напълно контролирана, докато децата не бъдат имунизирани

16:13 | 8 април 2021
Обновен: 16:13 | 8 април 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският съд по правата на човека подкрепи новите правила в Чехия, забраняващи на неваксинираните деца да ходят на училище. Решението може да има по-голямо значение относно дебата за задължителните ваксини срещу Covid-19, пише Bloomberg.

Съдиите гласуваха с 16 „за“ срещу едно „не“ решението, че забраната за неваксинираните деца е допустима като „защитна мярка“ за другите съученици, а не е наказателна срещу останалите деца, които не са имунизирани.

"Целта трябва да бъде всяко дете да бъде защитено срещу сериозни заболявания, било то чрез ваксинация или чрез стадния имунитет“, заяви в четвъртък съдът в Страсбург, Франция.

„Следователно за чешката здравна политика би могло да се каже, че съответства на най-добрия интерес на децата, които бяха в центъра на вниманието й“.

Решението може да доведе до по-широка политическа дискусия, тъй като навсякъде по света обществата спорят дали ваксинацията срещу коронавируса трябва да бъде задължителна по закон и дали децата трябва да бъдат ваксинирани.

В момента производителите на ваксини, включително Pfizer и Moderna, правят клинични тестове върху юноши, тъй като някои лекари твърдят, че пандемията няма да може да бъде напълно контролирана, докато децата не бъдат имунизирани.

Четири от петте семейства по делото в четвъртък се обърнаха към ЕСПЧ, след като жалбите им срещу забраните за детски градини бяха отхвърлени от чешките власти. В първия случай чешки гражданин беше глобен за отказ да ваксинира двете си деца срещу полиовирус, хепатит В и тетанус, като не успя да спечели делото за отмяна на глобата.

Европейският съд по правата на човека отбелязва, че Франция, Полша и Словакия подкрепят по-назидателния подход на Чешката република относно ваксинацията. В крайна сметка, обаче, не е задължение на съда да преценява дали чешката политика е прекалено назидателна, а дали нарушава правилата за правата на човека. Относно човешките права съдът отсъди, че чешките правителствени мерки могат да се считат за „необходими в демократичното общество“.