Дигиталният юан - нов инструмент за наблюдение на Китай и пряк сблъсък с долара

Нововъведнието ще предостави нови инструменти за наблюдение както на китайската икономика, така и на хората

13:26 | 6 април 2021
Обновен: 13:26 | 6 април 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Преди хиляда години, когато парите означаваха монети, Китай изобрети хартиена валута. Сега китайското правителство започва да произвежда парични средства дигитално, като това може да разклати американската мощ, пише The Wall Street Journal.

Може и да изглежда, че парите вече са виртуални, тъй като кредитните карти и приложенията за разплащане като Apple Pay в САЩ и WeChat в Китай елиминираха нуждата от използване на хартиени банкноти и монети. Това, обаче, са просто начини за движение на пари по електронен път. Китай превръща самото си законно платежно средство в компютърен код.

Криптовалутите като биткойн предвещават потенциално дигитално бъдеще за парите, въпреки че съществуват извън традиционната глобална финансова система и не са считани за законно платежно средство като парични средства, емитирани от правителствата.

Китайската версия на дигиталната й валута ще се контролира от централната банка, която ще емитира новите дигитални пари. Очаква се това да предостави на китайското правителство нови инструменти за наблюдение както на неговата икономика, така и на хората. По замисъл дигиталният юан ще премахне едно от предимствата на биткойна, а именно анонимността на потребителя.

Пекин също така ще позиционира дигиталния юан за международна употреба, като го проектира да бъде обвързан с глобалната финансова система, където щатският долар е доминиращ от Втората световна война насам. Китай започва да използва все повече дигитализацията в различни области, включително и в паричната, като се опитва да получи по-централизиран контрол и същевременно с това дава предимство на технологиите на бъдещето.

„За да защитим нашия валутен суверенитет и легален валутен статус, трябва да планираме напред“, каза Му Чанчун, който отговаря за проекта в Народната банка на Китай.

Дигитализираните пари могат да пренаредят основите на финансите по начина, по който Amazon промени търговията на дребно, а Uber Technologies разтърси таксиметровите услуги.

Фактът, че авторитарна страна като Китай, която е конкурент на САЩ, поема инициативата при въвеждането на национална дигитална валута, което някога е било тежка тема за теоретиците на криптовалутите, е повод за тревога във Вашингтон.

Запитани през последните седмици как дигитализираните национални валути като китайската могат да повлияят на долара, министърът на финансите Джанет Йелен и председателят на Федералния резерв Джером Пауъл казаха, че въпросът се проучва сериозно, включително и това дали инициативата за дигиталния долар би изглеждала постижима.

Доларът се е сблъсквал с предизвикателства и преди, като например с еврото, само за да стане по-важен, когато недостатъците на съперниците станат явни. Използването на долара при международните валутни сделки надминава всички останали валути. В последната класация на Банката за международни разплащания той е предпочитан в 88% от сделките. За сравнение юанът е бил използван само при 4% от сделките.

Дигитализацията сама по себе си не би направила юанът съперник на долара при банковите преводи между банките, твърдят анализатори и икономисти. Но в новото си въплъщение китайската дигитална валута може да доведе до сцепление на границите на международната финансова система. Това ще предостави повече възможности на хората в бедните страни да превеждат пари в международен план. Дори ограничената международна употреба може да смекчи санкциите на САЩ, които все още са в сила срещу няколко китайски компании и лица.

Китай посочи, че цифровият юан ще циркулира заедно с останалите пари за известно време. Банкери и други анализатори твърдят, че Пекин се стреми да дигитализира всичките си пари в крайна сметка.