Starbucks премахва изцяло пластмасовите чаши в Южна Корея до 2025 г.

Команията се стреми да ограничи своите отпадъци и да намали въглеродния си отпечатък

10:06 | 6 април 2021
Обновен: 10:06 | 6 април 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Starbucks планира да премахне чашите за еднократна употреба от своите кафенета в Южна Корея до 2025 г. Това е първата подобна мярка, предприета от голяма верига за кафе, тъй като американската компания се стреми да ограничи своите отпадъци и да намали въглеродния си отпечатък, пише Bloomberg.

Базираната в Сиатъл верига ще стартира програма за „циркулярност на чашите“ в Южна Корея, започвайки от юли, тъй като си поставя за цел да се справи с глобалните си отпадъци, които представляваха около 9% от нейния въглероден отпечатък от 16 милиона тона през 2018 г. По програмата клиентите ще получават своите напитки в чаши за многократна употреба, които изискват „малък депозит“, който се възстановява при връщане им в безконтактни павилиони, се казва в изявление на компанията във вторник.

Южна Корея, която се ангажира до 2050 г. да намали до нула вредните за планетата газове, направи промени по няколко закона през февруари, допълнително ограничавайки използването на пластмаса и други артикули за еднократна употреба от търговци, доставчици на храни и хотели. Ревизията дойде, след като през 2018 г. азиатската държава наложи забрана за използването на пластмасови чаши за клиентите във всички кафенета.

Ходът на Starbucks е промяна, след като миналата година световните гиганти за търговия на дребно обърнаха гръб на усилията за устойчивост на фона на опасенията за здравето заради коронавируса, подкопавайки години на работа на правителствата и природозащитниците да откажат потребителите от използването на пластмасови чаши за еднократна употреба.

Starbucks, който миналата година временно спря чаши за многократна употреба поради опасения от трансмисия с вируса, ще позволи на клиентите в Южна Корея да донесат отново своите собствени чаши, се казва в изявлението. Страната е петият по големина пазар на американската кафе верига с повече от 1500 магазина и планира да разшири сегашната си работна сила там с около 30%, като добави над 5500 нови работни места с акцент върху току-що завършилите, възрастни граждани и хора с увреждания до 2025 г.

При Хауърд Шулц, основател и бивш главен изпълнителен директор на компанията, коментира, че Starbucks се фокусира върху устойчивостта, включително чрез закупуване на възобновяема енергия и специални отстъпки за клиенти, които са донесли свои собствени чаши.