Администрацията на Байдън заплашва Великобритания с нови мита

Действията на САЩ са провокирани от 2-процентния британски данък върху приходите на американските технологични компании

20:46 | 29 март 2021
Обновен: 20:46 | 29 март 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

САЩ предупредиха, че ще наложат тарифи до 25% върху голяма част от британския износ в отговор на данъка, с които Обединеното кралство облага технологичните компании, предава BBC.

Керамика, козметични продукти, палта, гейминг конзоли и мебели могат да бъдат засегнати, според списък с артикули, публикуван от администрацията на Байдън. Митата са предназначени да генерират 325 млн. долара (235,8 млн. британски лири), сума, която според САЩ отговаря на тази, която Обединеното кралство ще събере, облагайки приходите на американски технологични фирми.

Говорител на британското правителство заяви, че целта на "Даунинг стрийт" е да "гарантира, че технологичните фирми плащат справедлив данък".

"Ако САЩ продължат да прилагат тези мерки, ние ще разгледаме всички възможности за защита на интересите и индустрията на Обединеното кралство", допълни още говорителят на британския кабинет.

Вашингтон продължава с действията си, инициирани първо при президента Доналд Тръмп, като има насрочени изслушвания във връзка със съдържанието на списъка. САЩ изказаха тезата, че наскоро въведеният данък върху цифровите услуги - с който се облагат приходите на технологичните фирми - има "неразумни, дискриминационни и обременяващи характеристики".

Подобни действия от страна на Белия дом са започнати срещу подобни данъци в Индия, Австрия и Испания, но тези срещу Европейския съюз като цяло бяха отменени.

Действията, съгласно раздел 301 от Търговския закон на САЩ от 1974 г., са предназначени да създадат вътрешнополитически разногласия в Обединеното кралство и други страни относно налагането на подобни данъци.

Великобритания и САЩ проведоха разговори по отношение на цифровия данък на 4 декември, като британски правителствени източници подчертаха, че тарифният списък се разглежда от "Даунинг стрийт" по-скоро като процедурен, отколкото повод за ескалация.

Сега тарифите подлежат на консултации в САЩ през следващите няколко седмици.

"Огромно разочарование"

Керамиката от Обединеното кралство е в списъка на Службата на търговския представител на САЩ, включително някои видове плочки, мивки и бидета, както и керамика за лабораторни цели.

Износът на тези продукти за САЩ през 2020 г. възлиза на 17 млн. паунда и 24 млн. паунда през предходната година преди пандемията.

От Британската конфедерация за керамика посочиха, че "следят отблизо развитието на събитията, работейки заедно с британските длъжностни лица".

Междувременно Адам Мансел, ръководител на британската Асоциация за мода и текстил (UKFT), определи заплахата към британско произведените палта "изключително разочароваща", отбелязвайки, че само преди месец САЩ  премахнаха отделни мита за други видове модни стоки, сред които британския кашмир.

"Във времена, в които се опитваме да започнем дискусии по търговско споразумение между Обединеното кралство и САЩ, е изключително важно и двете правителства да седнат на масата, за да премахнат тази заплаха възможно най-скоро", добави още той.

„Тъй като индустрията все още се бори с последствията на Covid-19 и все още си изяснява новите търговски договорености с ЕС, допълнителна тежест върху нашия износ не може да дойде в по-неподходящо време“.

„Обществено разочарование“

Службата за бюджетна отговорност на Острова (OBR) изчислява, че данъкът върху цифровите услуги ще генерира 300 милиона британски лири през текущата финансова година и 700 милиона британски лири през идните.

Въведен през миналия април, той облага с 2% приходите - не печалбите - на търсачките, услугите в социалните мрежи и онлайн пазарите, които извличат стойност от британските потребители.

Последваха години на критики в Европа и по други части на света, че големите технологични компании не плащат достатъчно данъци в страните, в които оперират. Миналия август Facebook се съгласи да плати на френското правителство 106 млн. евро (95,7 млн. британски лири) под формата на неплатени данъци, за да уреди спора за приходите, генерирани във Франция.

По-рано същата година Марк Зукърбърг посочи, че разбира общественото разочарованието по отношение на размера на данъка, който се плаща от технологичните гиганти.

„Временно“

Говорител на правителството на Обединеното кралство заяви, че "подобно на много страни по света, ние искаме да сме сигурни, че технологичните фирми плащат справедливи данъци. Данъкът ни за цифрови услуги (DST) е разумен, пропорционален и недискриминационен".

"Това е и временна мярка. Работим на положителна основа със САЩ и други международни партньори, за да намерим глобално решение на този проблем и ще премахнем DST, когато подобно решение е налице."

Има признаци, че администрацията на Байдън е по-отстъпчива в търговските си отношения с Великобритания, отколкото тази на Доналд Тръмп.

Миналия месец Вашингтон се съгласи да премахне митата върху британски стоки, включително сингъл малц уискита, които бяха наложени в отговор на субсидии в подкрепа на производителя на самолети Airbus. Обединеното кралство обаче все още претендира за намаляване на митата върху британската стомана, въведени през 2018 г.