Главният икономист на АЦБ: Великобритания я очаква рязко възстановяване

Бизнес активността във Великобритания се увеличава с най-бърз темп от август

12:44 | 25 март 2021
Обновен: 12:45 | 25 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на Обединеното кралство би могла да изживее „рязко възстановяване“ дори и потребителите да похарчат само малка част от допълнителните спестявания, натрупани по време на коронакризата, смята главният икономист на Английската централна банка Анди Холдейн, цитиран от Bloomberg.

Удвоявайки оптимистичните си перспективи за икономически възход, Холдейн заяви пред Робърт Пестън от ITV, че очаква рязък отскок, когато ограниченията върху икономиката бъдат премахнати. Той каза, че през последната година домакинствата са спестени около 150 милиарда паунда (205 милиарда долара).

"Ако част от тези спестявания се изразходват, дори малка част от тях, ние говорим за доста рязко възстановяване. Когато то дойде, ще дойде бързо и ще бъде голямо", каза Холдейн в интервю за предаването на Пестън в Twitter.

Домакинствата във

Домакинствата във Великобритания имат допълнителни спестявания в размер на 125 милиарда паунда. Графика: Bloomberg

Коментарите на Холдейн следват данни, показващи, че бизнес активността във Великобритания се увеличава с най-бърз темп от август през този месец, подсилена от новите поръчки и отскока на доверието в очакване на облекчаване на блокадата. Отделен доклад показва, че инфлацията се забавя неочаквано през февруари.

„Очакваме БВП на страната да достигне предкризисното си ниво до пролетта на 2022 г. Бързото възстановяване на икономиката вероятно ще измести фокуса на дебата в Английската централна банка към това как и кога да се оттегли стимулът“, заяви  Дан Хансън, старши икономист в Bloomberg Economics.

Според Холдейн обаче работата от вкъщи е вероятно да остане като постоянна промяна от пандемията.