SEC започна да прилага закон за "изхвърляне" на китайските компании от борсите в САЩ

Чуждестранните публични дружества, които не позволят на американските власти да инспектират техните финансови одити в срок от 3 г., ги грози делистване

19:35 | 24 март 2021
Обновен: 19:42 | 24 март 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Заплахата от "изхвърляне" на китайските компании от борсите в САЩ набира все по-голяма сила, докато Комисията по ценни книжа и борсите (SEC) започва да прилага строг закон, който бе ратифициран в края на администрацията на Тръмп, разказва Bloomberg.

В днешно изявление SEC посочва, че предприема първоначални стъпки, за да принуди счетоводните фирми да позволят на американските регулатори да преразгледат финансовите одити на чуждестранни компании. Наказанието за неспазване, както е предвидено в закона, одобрен от Конгреса през декември, е изхвърляне от Нюйоркската фондова борса или Nasdaq на всеки бизнес, който не позволява одитът да бъде инспектиран в продължение на три години.

Китай отдавна отказва да позволи на американския Съвет за публичен надзор на счетоводната дейност (PCAOB) да проверява одити на фирми, чиито акции се търгуват в Америка, позовавайки се на опасения за националната сигурност. Американските законодатели контрират, че подобна съпротива рискува да изложи инвеститори на измами, като същевременно се оплакват, че е безмислено китайските компании да имат право да генерират средства в САЩ, ако не спазват американските закони.

Изискването всички публични компании да задоволят исканията на PCAOB за своите одити е заложено в Закона на Сарбейнс-Оксли от 2002 г. в резултат на счетоводния скандал с Enron. Alibaba Group и Baidu са сред китайските компании, листнати в САЩ, чиито одиторски фирми не се съобразяват с регламента.

Въпреки че се очакваше SEC да започне да прилага новия закон, съобщението в сряда сигнализира, че финансовите регулатори от ерата на Байдън ще запазят твърдата позиция на своите предшественици по отношение на Китай. Продължаващото напрежение около одитите идва в момент, когато двете най-големи икономики в света продължават да се конфронтират по въпроси, вариращи от сигурността до търговията.

В допълнение към изискването компаниите да позволят на американските инспектори да преглеждат техните финансови одити законът изисква фирмите да разкриват дали са контролирани от правителството. Анонсът на SEC стартира този процес, като Комисията организира обществено допитване относно вида на оповестяванията и документацията, които фирмите ще трябва да предоставят на регулаторите.