LG инвестира 4,5 млрд. долара в производството на батерии в САЩ

Общият капацитет на LG в Америка ще нарасне до 75 гигаватчаса

09:49 | 12 март 2021
Обновен: 09:50 | 12 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Южнокорейската компания LG Chem Ltd. планира да инвестира 4,5 млрд. долара в САЩ до 2025 г. и да наеме 10 000 работници за разширяване на капацитета си за производство на батерии.

LG Energy Solution разработи плана през последната година, за да отговори на нарастващото търсене на електрически превозни средства в САЩ, информира Bloomberg, позовавайки се на съобщение от компанията. Тя също така наблюдава климатичната програма на президента Джо Байдън, която има за цел да увеличи стимулите на потребителите за електромобили и да електрифицира флота на правителството на САЩ.

„Целите на американския президент и производителите на автомобили ще бъдат движещ фактор за растежа на пазарите на електрически превозни средства и системи за съхранение на енергия в страната“, заяви Йонг Хюн Ким, главен изпълнителен директор на LG Energy Solution.

LG и General Motors Co. потвърдиха миналата седмица, че търсят обекти за изграждане на завод, който би бил сходен по размер с изграденото в Лордстаун, Охайо звено на стойност в 2,3 милиарда долара и са разговаряли с държавни служители в Тенеси. GM планира да вземе решение през първата половина на тази година.

Инвестицията от 4,5 милиарда долара ще позволи на LG да добави 70 гигаватчаса производствен капацитет в САЩ до 2025 г., се казва в съобщението. Компанията ще избере две терена за изграждане на заводи, които ще произвеждат плоски и цилиндрични батерии за електромобили, както и системи за съхранение на енергия, а общият капацитет на LG в Америка ще нарасне до 75 гигаватчаса след разширяването.

Миналия месец Международната търговска комисия наложи 10-годишна забрана на SK Innovation Co., конкурент на LG, да изнася батерии в САЩ като наказание за унищожаването на имейли и други документи по дело за търговска тайна с LG. Забраната, която би принудила SK да затвори завода си в Джорджия, влиза в сила в средата на април, освен ако SK не успее да убеди Белия дом да я отмени.

SK и LG водят преговори за постигане на споразумение по случая, но SK заяви, че предложението на LG е „безобразно прекомерно“, тъй като компанията иска компенсация, еквивалентна на десетилетия оперативна печалба. По-рано SK бе планирала дългосрочна инвестиция от около 5 милиарда долара в САЩ.