Европейският регулатор одобри ваксината на Johnson & Johnson

При проучванията тя е показала 67% ефикастност

16:24 | 11 март 2021
Обновен: 16:24 | 11 март 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ваксината срещу Covid-19 Johnson & Johnson получи разрешение от регулаторния орган на Европейския съюз - Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), проправяйки пътя за първата еднодозова ваксина, която да подпомогне бавната имунизационна кампания в региона, съобщава Bloomberg.

Европейската агенция по лекарствата препоръча ЕС да одобри ваксината за хора на и над 18 години, се казва в изявление на регулатора от четвъртък. Сега Европейската комисия трябва да подпечата решението, преди продуктът да може да бъде разпространяван.  Практиката досега показва, че това е административен въпрос, който се решава в рамките на часове след решението на ЕМА.

Четвъртата одобрена ваксина в ЕС може да помогне на блока да напредне в усилията си за имунизация на населението. Предимство на ваксината J&J e, че тя може да се съхранява в хладилник за дълги периоди, за разлика от две от останалите три ваксини, налични в ЕС. Освен това логистиката би била доста по-облекчена предвид факта, че става дума само за една доза. Ваксината е показала ефективност при всички доброволци в клиничните проучвания.

ЕС е закупил 200 млн. дози от ваксината, с възможност за още 200 млн. Комисията бе казала, че доставките се очаква да започнат в началото на април, но сега служителите се готвят за закъснения, заявиха по-рано тази седмиц хора, които са запознати с процеса. 

 На среща на посланиците на ЕС в сряда беше съобщено, че J&J все още не е предоставил график за доставка на ваксината.

Акциите на J&J поскъпват с 0,6% в търговията преди отварянето на борсите в САЩ.

Ваксината е четвъртата, която получава одобрение в региона след тези на AstraZeneca Plc и Университета в Оксфорд, Pfizer и BioNTech, както и тази на Moderna.

„Препоръката на ЕМА е важен момент за Johnson & Johnson и за света“, каза  Пол Стофелс, главен научен директор на J&J.

Установено е, че ваксината J&J е 67% ефективна срещу умерен до тежък случай на Covid-19 - процент, който е повлиян от разпространението на новите щамове на вируса. В изпитанията са взели участие над 44 000 души. Половината от тях получили една доза от ваксината, а другата половина – фиктивна инжекция, като нито един от доброволците не знаел какво му е инжектирано.

Ефикасността й е по-слаба от тази на ваксините от Pfizer-BioNTech и Moderna, но лекотата на използване компенсира това, особено след като осигурява защита срещу тежко заболяване.

Посочените странични ефекти при ваксинираните с J&J по време на проучванията обикновено са леки или умерени, като изчезват до два дни след ваксинирането. Най-често това са болка на мястото на инжекцията, главоболие, умора, болки в мускулите и гадене.

„Като евтина, лесна за доставяне и съхранение ваксина, тя ще изиграе ключова роля“, пише Сам Фазели, анализатор от Bloomberg Intelligence.