Johnson & Johnson спря изследванията си за ваксина срещу Covid-19 заради необяснима болест

Това е стандартен етап от разработването на ваксини, но в случая може да доведе до нов ръст на безпокойството

08:50 | 13 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Johnson & Johnson заявиха, че изследването им на ваксина срещу Covid-19  е временно спряно, заради необяснима болест на участник в клинично изпитване. Това е втория път, когато разработващ екип спира проучванията си на фона на засилващата се надпревара за създаване на имунизация срещу вируса.

От компанията, базирана в Ню Брънзуик, Ню Джърси, заявиха късно в понеделник, че участникът преминава през изследвания и че ще споделят повече информация след по-нататъшни проучвания, предава Bloomberg.

„Ние се ангажираме да предоставяме прозрачни актуализации по време на клиничния процес на разработване на нашата ваксина“, казаха от J&J.

„Нежеланите събития - болести, злополуки и т.н. - дори тези, които са сериозни, са очаквана част от всяко клинично проучване, особено големи проучвания.“

Въпреки че паузите в тестовете на късния етап са рутина във фармацевтичната индустрия, прекъсването на J&J може да допринесе за опасения относно безопасността с изследванията на ваксините срещу Covid-19, които напредват с безпрецедентна скорост тази година. Процесите на развитие, които обикновено отнемат години, са компресирани до месеци от политици, които искат бързо решение за пандемията.

През миналия месец британският производител на лекарства AstraZeneca Plc временно спря тестовете на собствената си ваксина, след като участник в изпитването се разболя.

"Новините за ваксината на J&J са добри, тъй като показват, че регулаторните предпазни мерки за защита на обществеността все още са налице", каза Майкъл Кинч, специалист по ваксини и професор във Вашингтонския университет в Сейнт Луис.

Висока летва

Имунизацията трябва да надскочи по-висока летва от лечението, защото се инжектира на здрави индивиди. Доверието на обществото във ваксината ще бъде от решаващо значение, тъй като здравните власти се опитват да убедят милиони по света да я приемат.

Въпреки че има стотици ваксини срещу Covid-19, които се разработват по целия свят, J&J е сред малка група производители, които са преминали в последния етап на проучвания при хора. Компанията инжектира до 60 000 доброволци в първия голям опит за имунизация срещу  Covid-19.

Освен в САЩ, компанията набира и участници в процеса в Аржентина, Бразилия, Чили, Колумбия, Мексико, Перу и Южна Африка.

Главният изпълнителен директор на J&J Алекс Горски се пошегува в интервю по-рано този месец, че пита „почти на всеки 15 минути“ кога ще бъде налична ваксина. По това време той потвърди очакванията на J & J, че до „края на тази година, началото на следващата година“ компанията може да започне прегледи с регулатори за евентуално разрешение за спешна употреба. Този график вече може да е под въпрос в зависимост от това за колко време ще бъдат спрени изследванията.

AstraZeneca, Pfizer Inc. и Moderna са сред останалите западни производители с късен етап на клинични изпитвания. Pfizer заяви, че може да разполага с данните в подкрепа на заявление за спешно разрешение, още този месец. Moderna не очаква да разполага с такива данни до края на ноември.

Русия се опита да ускори процеса в надпреварата, за да бъде първата страна с ваксина срещу Covid-19, одобрявайки своя продукт Sputnik V, преди да бъде подложен на пълни тестове, като предизвика широко разпространен скептицизъм. Китай напредва в изследванията си, а учен в областта на биологичната безопасност заяви миналия месец, че ваксините ще бъдат готови за обществено ползване още през ноември или декември.