BlackRock: Златото се проваля като хедж

Според мениджъра на активи ценният метал ще се изправи пред нови трудности с продължаване на икономическото възстановяване

09:53 | 11 март 2021
Обновен: 09:53 | 11 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Глобалният мениджър на активи BlackRock Inc. издаде предупреждение за полезността от притежаването на считаното за убежище злато точно сега.

Рул Кьостерич, портфолио мениджър в BlackRock’s Global Allocation Fund, смята, че златото се оказва по-малко ефективен хедж срещу движения в други активи, като акции, както и срещу инфлация. Нещо повече, златото ще се изправи пред значителни рискове, ако възстановяването се ускори, предупреди той в публикация в блог, цитирана от Bloomberg.

Златото „се проваля като хедж за акции“, каза Коестерич, отбелязвайки, че положителната му връзка с рисковите активи е още по-силна в сравнение с технологичните акции. Той добави: „Способността на златото да се използва като хедж срещу инфлацията е малко преувеличена. Въпреки че е разумен запас от стойност в много дългосрочен план – например векове - то е по-малко надеждно в повечето инвестиционни хоризонти".

Ценният метал губи позиции през 2021 г., тъй като възстановяването от пандемията се затвърждава, а доходността по държавните ценни книжа нараства. Металът е част от портфейла на  инвеститорите, тъй като той може да помогне за балансиране на промените в други активи, особено акции. Но от BlackRock смятат, че в момента златото не работи добре като хедж срещу движения на акции или рискове от инфлация.

„Докато скорошната корелация на златото с акциите и инфлацията беше положителна, металът все още демонстрира силна отрицателна връзка с долара“, каза Коестерич и добави, че поради тази причина златото вероятно все още трябва да се счита за хедж срещу слабостта на долара.

Докато водещите икономики се стремят да засилят възстановяването от пандемията, законопроектът за облекчение на въздействието от Covid-19 в размер на 1,9 трилиона долара на президента на САЩ Джо Байдън премина окончателното си препятствие в Конгреса в сряда. Това изпраща мярката за подпис при президента.

„Повече стимули и подобряване на разпространението на ваксините увеличават възможността за икономически скок“, пише Коестерич. „Ако това се случи, вероятно реалните лихви ще продължат да се повишават от все още исторически ниските нива. Това вероятно ще окаже негативно влияние върху златото", добавя портфолио мениджърът.

Фючърсите върху златото поскъпват с 0,76% до 1734.90 долара за тройунция към 09:53 часа българско време.