Биткойн vs. златото: кой актив предпочитат експертите в следващите 10 години?

Нарастващата цена на криптовалутата предизвиква все повече дебати относно нейната роля

07:46 | 22 февруари 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

На фона на поскъпването на биткойн и достигнатата от криптовалутата пазарна капитализация в размер на един трилион долара през миналата седмица все повече инвеститори започват да сравняват токените със златото, пише Business Insider.

И двата актива, посочват експерти, са приемани като начин за диверсификация на портфолиото или като средство за хеджиране при инфлация, която мнозина очакват заради неустойчивите фискални и монетарни политики.

Все пак доскоро беше рядкост анализатори на Wall Street, главни изпълнителни директори на компании или известни инвеститори да сравняват сериозно двата актива. Биткойн, който към момента е определян като дигитално злато, исторически е бил рискова и спекулативна инвестиция за опитващите се да спечелят краткосрочно. Златото междувременно има статут на актив убежище.

Поскъпването на биткойн до над 57 хиляди долара, подкрепено от новите инвестиции на Tesla и на други институционални имена, накара някои да се замислят дали старите виждания за актива са правилни.

Ето какво посочват те:

Притежанието на злато

“Ще гласувам за златото, защото исторически то е актив за съхранение на стойност, волатилността му е на една пета спрямо тази на биткойн и не е изправено пред същия конкурентен риск”, посочва Дейвид Розенберг от Rosenberg Research.

“Златото е оптималната валута на централните банки, среброто - на хората. Има пространство и за криптовалутите заради дигиталната им природа, която е различна от тази на златото и среброто. Тези характеристики обаче уверяват, че криптовалутите никога няма да заменят златото и среброто”, твърди Фил Бейкър, президент и главен изпълнителен директор на Hecla Mining Company.

Според Силвия Караско, главен изпълнителен директор и основател на платформата за обмен на злато Goldex, златото отдавна е предпочитаният актив убежище и е спорно дали биткойн ще може да “изяде” пазарният му дял по много причини. Тя отбелязва, че и златото, и биткойн имат предимство пред фиатните пари, но е възможно криптовалутата един ден да престане да съществува заради враждебно законодателство.

“Биткойн е по-нова форма на инвестиция, около която се вдига много шум, но златото запазва стойността си през вековете. Дали биткойн ще предложи същото ниво на дълголетие е много съмнително”.

Биткойн бикове

“Биткойн е 100 пъти по-добър спрямо златото като актив за съхранение на стойност. Светът осъзнава това и започва да променя цената на валутата в реално време. Въпреки че цената на биткойн се увеличи със стотици проценти през последните няколко месеца, е вероятно тя да продължи да нараства в доларово изражение през идните години. Очаквам пазарната капитализация на биткойн да надмине тази на златото до 2030 г.”, посочва Антъни Помплиано от Pomp Investments и Morgan Creek Digital Assets.

“Позовавайки се на треакторията на пътя на дигиталното злато и глобалната му употреба, ние смятаме, че биткойн ще се превърне в масов клас актив в бъдеще. Въпреки че златото има ясна стойност и сигурност, поскъпването на биткойн ще привлича вниманието, ако запази настоящия си курс през следващото десетилетие”, посочва Даниел Ивс от Wedbush Securities.  

“Вероятно бих избрал биткойн, но защо не и двете? Златото и биткойн са много сходни по отношение на аспектите на портфолиото. Бих добавил златото за диверсифициране. Бих добавил и биткойн по същата причина. Хеджирането е диверсификация”, твърди Майк Венуто от Amplify Transformational Data Sharing ETF.