Мъск: Цената на биткойн изглежда висока

Криптовалутата изпраща историческа седмица, достигайки капитализация от над един трилион долара

10:13 | 21 февруари 2021
Обновен: 10:39 | 21 февруари 2021
Автор: Николета Рилска
Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg
Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Цената на биткойн се повиши до нов рекорд в събота, след като криптовалутата достигна пазарна капитализация от над един трилион долара за пръв път в историята, съобщава Bloomberg.

В публикация в Twitter главният изпълнителен директор на Tesla и поддръжник на криптовалутата заяви, че цената ѝ “изглежда висока”. Мъск направи коментара си в отговор на Питър Шиф - скептик по отношение на токените, който заяви, че благородните метали са по-добри от биткойн и фиатните пари.

“Парите са само данни, които ни позволяват да избегнем неудобствата при размяна”, написа Мъск в Twitter. “Тези данни, както всички данни, са обект на латентност и грешки”, добави той. В следваща публикация Мъск отбеляза, че цените на “биткойн и етериум изглеждат високи”.

По-рано Мъск нарече биткойн “по-малко глупава” версия на кеша. Най-голямата криптовалута поскъпна с 3,4% до рекдните 57527 долара в събота, преди да преустанови ръстовете си.

От края на януари биткойн поскъпва с 56%, след като цената на токените се увеличи почти четирикратно през 2020 г. В рамките на няколко години след дебюта си преди повече от десетилетие биткойн се търгуваше за едва няколко цента.

Пазарната капитализация

Пазарната капитализация на биткойн достигна един трилион долара. Графика: Bloomberg 

Поддръжницте на криптовалутите спорят със скептиците относно причините за поскъпване на биткойн: според оптимистите причините се дължат на ролята на токените да хеджират риска срещу инфлация, докато песимисти смятат, че последната мания е задвижена от монетарните и фискални стимули.

Мъск подкрепи валутата, като заяви, че Tesla ще инвестира 1,5 милиарда долара в нея и се подготвя да започне да приема токените като форма на плащане. Според Дан Ивс от Wedbush Securities Tesla е натрупала печалба от около един милиард долара през последния месец от този си залог.

“За да поставим това в перспектива, Tesla е напът да спечели повече от инвестицията си в биткойн, отколкото от продажбата на електромобили през цялата 2020 г.”, написа експертът в събота.