Колко рисковано е да си купим Tesla с биткойн?

Бързите промени в цената на криптовалутата могат да направят покупката на автомобил с биткойн перфектната сделка за някои купувачи или точно обратното

18:05 | 13 февруари 2021
Обновен: 18:06 | 13 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Tesla разкри, че скоро ще започне да приема биткойн като платежно средство за своите електрически превозни средства. Но има ли смисъл да купувате Tesla, използвайки често волатилната криптовалута?

Простият отговор е, че зависи много от това какво се случва с цената на биткойн. И това е трудно да се предскаже.

Стойността на биткойн може да се покачи или да спадне с хиляди долари само за броени дни. В рамките само на една седмица миналия месец стойността на биткойн се повиши до 42 000 долара, преди да спадне обратно до 30 000 долара, след което отново се повиши до 40 000 долара, припомня CNN Business.

Тези бързи промени в цената на криптовалутата могат да направят покупката на автомобил с биткойн перфектната сделка за някои купувачи, но всичко зависи от времето. Например, ако сте закупили един биткойн през юли 2020 г., когато цената е била около 10 000 щатски долара, с които може да се закупи употребяван Hyundai Elantra, вече може да ви донесе чисто нова Tesla Model 3 за 38 000 щатски долара и дори да ви останат допълнителни средства.

Все още не е ясно как Tesla ще управлява покупките на своите автомобили с биткойн. Ще определи ли цената в биткойн точно както определя цените в долари, евро или други местни валути във всяка държава? Отговорът на този въпрос все още е неясен, тъй като ръководството на Tesla не е коментира своите планове за ценообразуване в биткойн.

Обикновено цените на новите автомобили се променят през доста дълги периоди от време като седмици или месеци. Волатилността на биткойн обаче може да затрудни придържането към конкретна цена за определен период от време.

"Компанията не може да продава Model 3 за 35 000 долара за днес и 29 000 долара утре, това просто не е добър бизнес", каза Даняал Рашид, ръководител на тематични изследвания в GlobalData, в имейл. „При биткойн колебанията от 10% до 20% в цената за броени дни не са необичайни“, добави още той.

С подобни проблеми се сблъскват и други места, които приемат биткойн за плащане.

Bitpay, например, е компания, която управлява биткойн трансакции между физически и юридически лица, които искат да купуват и продават продукти и услуги с помощта на биткойн. При тези трансакции биткойните на клиента обикновено се преобразуват в долари, след което се прехвърлят в банковата сметка на търговеца.

Очевидно има много артикули, които струват по-малко от един биткойн, който наскоро се търгуваше на около 46 000 долара. В тези случаи валутата ще трябва да бъде разделена на фракции, за да позволи плащане в по-малки и по-точни суми.

Но по-скоро хората могат да предпочетат да задържат биткойните си. Може да съжаляват, че са похарчили все по-ценните си биткойни за Model 3, като след някой и друг ден биткойн може да струва достатъчно, за да купят Model S Plaid за 120 000 долара.

Поне автомобилите на Tesla държат добре стойността си, каза Ерик Ибара от Kelley Blue Book.

Както всички автомобили и джипове, колите на Tesla губят стойност веднага щом бъдат закупени. Те обаче губят стойността си по-бавно от други превозни средства, работещи с гориво, каза той. Така че Tesla е поне по-добра финансова инвестиция от повечето нови автомобили.

Какво ще стане, ако стойността на биткойн се срине?

Тогава бихте могли да съжалявате, че не сте осребрили вашите биткойни за хубава кола, докато сте имали шанс, особено ако все пак планирате да си купите кола в близко бъдеще.

Факт е, че винаги е било възможно да се купи Tesla или която и да е кола за биткойн. Просто първо трябва да продадете биткойна си за пари, след което да го използвате, за да купите колата.

Самата Tesla допринесе за скорошната волатилност на биткойн, след като главният изпълнителен директор на компанията Илон Мъск обяви, че е купил биткойн на стойност 1,5 милиарда долара - демонстрация на увереност, която тласна цифровата валута към нови рекордно високи стойности в понеделник.

По този начин Tesla направи биткойн по-атрактивен начин за закупуване на едно от своите превозни средства, поне за тези, които вече притежават криптовалутата.