Биткойн използва повече електричество годишно от Аржентина

Поскъпването на криптовалутата е сред причините за увеличеното енергийно потребление

21:25 | 10 февруари 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Биткойн използва повече електричество годишно от Аржентина, показва анализ на Университета в Кеймбридж, цитиран от BBC.

“Копаенето” на криптовалутата изисква високо количество енергия, включвайки тежки компютърни изчисления за верификация на трансакциите.

Изследователите на университета посочват, че криптовалутата използва електричество в размер на около 121,36 тераватчаса годишно, като е малко вероятно това число да се понижи, докато стойността на криптовалутата не го направи.

Критици отбелязват, че решението на производителя на електромобили Tesla да инвестира в биткойн не зачита отпечатъка на криптовалутата върху околната среда.

Цената на биткойн се повиши до рекордните 48 хиляди долара през тази седмица, след като Tesla обяви, че купува биткойни за 1,5 милиарда долара и планира да използва криптовалутата като разплащателно средство в бъдеще.

Нарастващите цени на биткойн обаче са причина “копачите” на криптовалутата да работят на все повече машини.

“Тъй като цената се повишава, заедно с нея расте и енергийното потребление”, посочва Майкъл Роуч, изследовател в Центъра за алтернативни финанси на Кеймбридж.

“По своя дизайн биткойн потребява много електричество”, посочва Роуч. “Това е нещо, което няма да се промени в бъдеще, докато цената на биткойн не се понижи значително”, добавя той.

Изследването на Университета в Кеймбридж установява, че биткойн използва повече електричество от Аржентина (121 тераватчаса годишно), Нидерландия (108.8 тераватчаса годишно) и Обединените арабски емирства (113.20 тераватчаса годишно), като се доближава до потреблението на Норвегия (122.20 тераватчаса годишно).

Енергията, която криптовалутата използва, може да захрани всички чайници, използвани във Великобритания, в продължение на 27 години, се посочва още в изследването.

Междувременно изчисления сочат, че количеството електроенергия, потребявано всяка година от включени в мрежата, но неактивни домашни устройства само в САЩ, може да захранва цялата мрежа на биткойн в рамките на година.