Бумът на биткойн – дигитално злато или нов балон

Поредното рали на криптовалутата отново поляризира мненията за нея

17:05 | 9 февруари 2021
Обновен: 17:05 | 9 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инвеститорите в биткойн отново са в ход. Най-известната криптовалута достигна редица рекорди през 2021 г., само три години след като цената й се срина, когато повече от две трети от нетната й стойност беше изтрита. Веднъж разглеждан като обект на интерес от либертарианци и дилъри на наркотици, вече някои привърженици на биткойн твърдят, че той ще се превърне в платежно средство, подобно на парите, за повечето трансакции. И все пак последният пристъп на волатилност идва, тъй като все повече големи инвеститори спекулират, че биткойнът ще придобие по-широко признание и ще разклати финансовия свят, може би чрез изместване на златото като хедж срещу инфлацията, пише Bloomberg.

Защо можем да наречем случващото се с биткойн „голямото завръщане“?

Биткойнът е увеличил стойността си четири пъти до края на 2020 г. През октомври глобалният гигант за разплащания PayPal Holdings позволи на клиентите си да използват биткойн за покупки. Сред феновете му е Илон Мъск, провокативният главен изпълнителен директор на Tesla Inc., който инвестира 1,5 милиарда долара в биткойн и планира да приеме токена като платежно средство при покупка на електрически автомобили. В същото време големият обем от средства вкаран във финансовата система от централните банки по време на пандемията, поднови дебата за това дали подобни ходове могат да предизвикат инфлация - а това доведе до по-голям интерес както към златото, така и към биткойн.

Това още един балон ли е?

Значителният възход на биткойн тласна общата пазарна капитализация на всички криптовалути до 1 трилион долара за първи път на 7 януари. Стартиращите финтех компании като Robinhood и Revolut превърнаха криптовалутите в ключова част от своите приложения за търгуване и банкиране. И все пак инвестирането в крипто остава рисковано и волатилно.

Кой купува и използва биткойн?

Известни мениджъри на активи като Майк Новограц и Алън Хауърд са инвестирали стотици милиони долари в биткойн и други криптовалути. Проучване на Fidelity Investments, проведено през 2020 г. сред институционални инвеститори, установи, че 36% от респондентите държат крипто в портфейлите си. Повече от шест от 10 изразиха интерес към биткойн и други криптовалути спрямо по-малко от половината през 2019 г.  Но в същото врме по-малко от 2% от анонимните акаунти в блокчейн системата контролират 95% от наличното предлагане, показват изследователя Flipside Crypto.

Каква е привлекателността за инвеститорите?

Феновете на биткойн твърдят, че скорошното му рали не е сравнимо с други подобни епизоди в историята му, тъй като криптовалутата вече се харесва на все повече институционални инвеститори. Нулевата и отрицателната доходност на традиционни активи като държавни облигации карат хедж фондовете да търсят алтернативи. Зараждат се и повече дискусии за биткойн като ефективен хедж срещу инфлационен риск и слабост в щатския долар.

Защо сравняват биткойна със златото?

Като оскъден ресурс златото традиционно е хедж срещу инфлацията. Правителствата могат да ускорят печатарските преси на своята хазна и по този начин да обезценят валутите си, но миньорите не могат да заливат пазарите със злато, смятат анализаторите. Част от привлекателността на биткойн се крие във факта, че той не се контролира от правителствата или техните парични политики и че предлагането му е дори по-строго ограничено от това на златото. С огромните разходи на правителствата и централните банки в отговор на пандемията, както и нарастващите страховете от инфлация след възстановяване на икономиките, повече внимание от всякога се обръща на биткойн като „дигитално злато“. Ако биткойнът привлича същото количество пари, които сега са инвестирани в злато, той може да поскъпне до цена от над 146 000 долара в дългосрочен план, смятат стратезите на JPMorgan Chase & Co.

И така легитимен актив ли е вече биткойнът?

Интуитивните инвеститори може да се чувстват по-комфортно с биткойн отчасти поради по-добри предпазни мерки. През последните няколко години бе разработена и по-значителна финансова инфраструктура. Има услуги за посредническа търговия - с подходящи лицензи и пълномощия - които се грижат специално за големите регулирани инвеститори. Редица централни банки, включително Федералният резерв на САЩ и Европейската централна банка, изучават как да дигитализират суверенните валути. Но все пак биткойн и други криптовалути все още са свързвани с измами, пране на пари, укриване на данъци, кибер кражби и други.

Какво всъщност е биткойн?

Роден след последвала финансовата криза от 2008 г., това е форма на пари, която е забележителна с това, което не е: Това не е валута, която можете да държите в ръката си. Не се издава или подкрепя от национално правителство. В основата си биткойн и другите криптовалути са набори от софтуерни протоколи за генериране на цифрови токени и за проследяване на трансакции по начин, който затруднява фалшифицирането или повторното използване на токени. Биткойн има стойност само до степента, в която потребителите се съгласяват с това.

Кой изпълнява функцията на банка за биткойн?

Това се прави с консенсус от всички участващи по децентрализирана мрежа. Биткойн трансакциите могат да се извършват чрез сайтове, предлагащи електронни „портфейли“, които качват данните в мрежата. Новите трансакции се обединяват в пакет и се проверяват от така наречените биткойн миньори.

Дългогодишните фенове на биткойн посочват т. нар. разполовяване, осъществено през 2020 г. за намаляване наполовина количеството нови биткойни, за друга причина за възхода на токена. Разполовяването се случва на всеки три до четири години и спомага за забавянето на добива на нови монети. Производството ще спре изцяло при 21 милиона монети; изчислено е, че това ще се случи едва през 2140 г. Общият им брой е над 18,5 милиона в края на 2020 г.

Може ли друга криптовалута да измести биткойн?

Въпреки че  броят на криптовалутите продължава да нараства - те вече достигат хиляди - биткойн остава най-известната, изпитана и ценена във времето. Това е и единственият токен, който се счита за потенциален носител от стойност, макар че т.нар. стейбълкойни като тетър обвързват цената си с щатския долар или други фиатни активи.

Как мога да купя биткойн или да инвестирам в него?

Има куп начини, всички с различни рискове. Хората могат да купуват монетите директно от борси като Coinbase. Институционалните инвеститори влагат средства във фондове като Bitcoin Investment Trust, който проследява цената на биткойн. Инвеститорите дори могат вече да купуват или продават биткойн фючърси.

Текстът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.