Цената на биткойн достига двуседмичен връх

Ралито се дължи на засиления институционален интерес към токена

09:00 | 9 март 2021
Обновен: 09:19 | 9 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Биткойн поскъпва до 54 000 долара и достига двуседмичен връх във вторник, подпомогнат от повече признаци на институционален интерес към най-голямата криптовалута.

Стойността на цифровият токен се повишава с 6,87% до 54 230 долара към 7:50 българско време, показват данни на Coindesk. Етър също поскъпва, удължавайки двудневното рали на Bloomberg Galaxy Crypto Index до около 13%.

„Бичи настроенията за биткойн и етър се завръщат, тъй като все повече залози с големи пари продължават да се вливат в криптовалутите. Институционалният интерес все още изглежда силен“, заяви Едуард Моя, старши пазарен анализатор в Oanda, циторан от Bloomberg.

Goldman Sachs Group наскоро заяви, че вижда значително търсене от институциите, докато работи по рестартиране на бюрото си за търговия с криптовалути.

Биткойн и

Биткойн и етер постигнаха зашеметяващи ръстове през последната година. Графика Bloomberg.

Това характеризира настоящия възходящ тренд в биткойн като различен от балона от 2017 г., смятат от Goldman Sachs. За скептиците крипторалито е отличен пример за спекулация, предизвикана от огромните стимули, който може бързо да намалеят, след като финансовите условия се затегнат.

Биткойнът е в „силна позиция“ да достигне 75 000 долара, пише в бележка стратегът на Evercore ISI Рич Рос. Криптовалутата поскъпна с почти 600% през последната година. Етер, вторият по големина токен, също преминава през рали на фона на перспективата за намалено предлагане и продължаващо надграждане на свързания с него блокчейн.

В понеделник доставчик на услуги за търговия с биткойн на институции NYDIG заяви, че застрахователите имат над 1 милиард долара пряка и непряка експозиция към биткойн на няговата платформа.

NYDIG също обяви кръг за увеличаване на капитала си с 200 милиона долара, воден от стратегически партньори, включително Stone Ridge Holdings Group, Morgan Stanley, New York Life, MassMutual и Soros Fund Management, наред с други.

През последните дни петролният милиардер Шел Инге Рьоке се обяви в подкрепа на биткойн. Компанията му Aker ASA създава нов бизнес, за да се възползва от потенциала на токена. През уикенда китайското приложение за обработване на снимки Meitu заяви, че инвестира в етер и биткойн. Миналия месец Tesla инвестира 1,5 милиарда долара в биткойн.