Бившата съпруга на Джеф Безос се омъжи за учител

Двамата планират да дадат голяма част от богатството си за благотворителност

14:46 | 8 март 2021
Обновен: 14:46 | 8 март 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

МакКензи Скот, бившата съпруга на Джеф Безос и една от най-богатите жени в света, се омъжи за учител по природни науки в Сиатъл, който побърза да заяви, че планира да помогне в раздаването на по-голямата част от богатството им за благотворителност, съобщава Bloomberg. 

Новият мъж до Скот е Дан Джует, учител в частното училище Lakeside. Самият той съобщи новината за брака им чрез уебсайта на Giving Pledge – движението, създадено от Бил и Мелинда Гейтс и Уорън Бъфет, което насърчава филантропията сред милиардерите. B движeниeтo yчacтвaт вeчe 200 дyши, вĸлючитeлнo Mapĸ Зyĸъpбъpг, Maйĸъл Блyмбъpг, Kapл Иĸaн, Илoн Mъcĸ, Cтивън Швapцмaн и ocнoвaтeлят нa СNN Teд Tъpнъp.

„По щастлива случайност аз съм женен за един от най-щедрите и мили хора, които познавам и се присъединявам към нея. Поемам ангажимент да дам огромно финансово богатство, което да бъде в помощ на другите“, пише Джует в публикация на 6 март.

50-годишната Скот е 22-рият най-богат човек в света с богатство, което възлиза на нетна стойност от 53,5 млрд. долара, показва индексът на милиардерите на Bloomberg. След развода си с Безос през 2019 г. тя се превърна в един от най-важните филантропи от своето поколение. Скот даде почти 6 млрд. долара миналата година. Парите бяха разпределени предимно за малки благотворителни организации и институции.

„Пандемията беше разрушителна за животите на американците, които така или иначе страдаха. Икономическите загуби и последствията за здравето са по-тежки за жените, за чернокожите и за най-бедните“, написа тогава МакКензи Скот, като допълни, че кризата е увеличила богатството на милиардерите. Тя е избрала повече от 380 благотворителни организации за дарения, като преди това е разгледала близо 6500 организации.

„Дан е толкова страхотен човек и аз съм щастлива и развълнувана за двама ни“, каза Безос в изявление. 

Безос, основателят на Amazon.com, е най-богатият човек в света със състояние от 176,6 млрд. долара. Миналата година той също отдели средства за благотворителност. Те са в размер на 10 млрд. долара и за насочени към борбата с изменението на климата. Според индекса на милиардерите на Bloomberg, състоянието на Безос през 2020 г. година се е увеличило със 70 млрд. долара. По време на пандемията се наблюдава огромен ръст в пазаруването по интернет в полза на онлайн търговците на дребно като Amazon. Швейцарската банка UBS заяви, че милиардерите са се справили „изключително добре“ в кризата с Covid-19.