Електрическият автомобил на Volkswagen се конкурира успешно с Model 3 на Tesla

VW планира да удвои дела на продажбите на своите напълно електрически автомобили през тази година,

20:30 | 3 март 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Пускането на първия специализиран електрически автомобил на Volkswagen AG се конкурира успешно с моделите на Tesla Inc. в няколко ключови аспекта, изпращайки акциите на германския производител до нива, за последно наблюдавани преди скандала с дизеловите емисии, пише Bloomberg.

Подробният преглед на модела ID.3 от анализаторите на UBS Group AG установи, че платформата, която лежи в основата на електрическите моделите на VW, ще бъде напълно конкурентна на Tesla и ще се похвали с най-добрата в класа си енергийна плътност и ефективност. Анализаторите, водени от Патрик Хъмел, нарекоха автомобила „най-надеждното усилие за електрически превозни средства в сравнено с всяка друга автомобилна компания досега“.

Положителната оценка на UBS е най-новата за електрическото превозно средство, чийто старт не беше добър през миналата година. Забавяне в производството, софтуерни проблеми и прекъсвания, свързани с пандемията Covid-19, поразиха старта на ID.3 и поставиха под съмнение способността на традиционните автомобилни производители да предлагат продукти, които могат да се конкурират с подобни на Tesla като Model 3.

VW планира да удвои дела на продажбите на своите напълно електрически автомобили през тази година, което предполага, че може настигне продажбите на Tesla, като увеличи доставките до около 700 000 автомобила. Tesla очаква да продаде поне 750 000 автомобила през 2021 година.

По-рано тази седмица стана ясно, че германският автомобилен концерн обмисля да създаде конвертируема версия на своя електрически хечбек ID.3, като компанията е пуснала допитване до потребителите в социалните медии.

Изпълнителният директор на групата Херберт Дийс се обърна в Twitter и LinkedIn към последователите на VW, за да се допита до мнението им относно електрически кабриолет, докато шефът на едноименната марка Ралф Брандщетер написа в LinkedIn, че конвертируемият вариант на ID.3 „може да осигури изцяло ново, необикновено усещане за свобода“.

Volkswagen пусна в продажба своя ID.3 през 2020 г. в Европа. След това брандът добави и кросоувъра ID.4, първият глобален електрически модел от серията, с фокус върху пазарите в САЩ и Китай. Очакванията са ID.4 да се превърне в най-продаваният автомобил от серията.