BMW хвърли ръкавица на Tesla

BMW добавя версии на своя SUV X1, задвижвани от батерии, както и такива в сериите 5 и 7

12:54 | 23 февруари 2021
Обновен: 12:54 | 23 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Изпълнителният директор на BMW Оливер Ципсе.Снимка: Bloomberg
Изпълнителният директор на BMW Оливер Ципсе.Снимка: Bloomberg

Едногодишното господство на Tesla в продажбите на електрически автомобили може скоро да приключи, тъй като традиционните производители на автомобили представят множество нови модели, задвижвани от батерии, каза главният изпълнителен директор на BMW AG.

Производителят на електрически автомобили Tesla достави почти 500 000 автомобила през миналата година, което е с 36% повече от 2019 г. Но изпълнителният директор на BMW Оливер Ципсе заяви в понеделник, че утвърдените автомобилни производители ще се противопоставят с повече предложения за електромобили, предава Bloomberg.

„Няма да е лесно за Tesla да продължи с тази скорост, тъй като останалата част от индустрията върви напред,“ заяви Ципсе по време на техническата конференция DLD All Stars.

Ръстът на

Ръстът на доставките на Tesla се забавя през последните две години. Графика: Bloomberg

Ръководителите на автомобилни производители рядко правят гръмки публични изказвания за конкурентите си, така че коментарите на главния изпълнителен директор отразяват ново открито самочувствие сред традиционните производители, вливащи милиарди в електрифицирането на моделите си. BMW добавя версии на своя SUV X1, задвижвани от батерии, както и такива в сериите 5 и 7.

Миналия месец Tesla заяви, че очаква да увеличи доставките на превозни средства с около 50% годишно в продължение на няколко години и че ще расте дори по-бързо през 2021 г.

По-големият конкурент на BMW Volkswagen може да не е далеч от засенчването на продажбите на електрически превозни средства на Tesla тази година. Германският производител на автомобили планира да удвои дела на продажбите си на електрически модели през 2021 г. Така Volkswagen може да се доближи до очакваните доставки на Tesla от поне 750 000 автомобила.

VW изпревари Tesla в продажбите на електрически превозни средства в Европа през миналата година, показват данните на изследователя на пазара Jato Dynamics. Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск планира да започне да прави кросоувъри на модел Y в завод в близост до Берлин в средата на тази година. Към момента обаче заводът все още е в процес на изграждане.