VW и Microsoft разширяват сътрудничеството си по софтуер за автономни автомобили

Нова облачна платформа ще помогне за опростяване на процесите на разработка и ще позволи по-бърза интеграция в автомобилния парк на VW

10:09 | 11 февруари 2021
Обновен: 10:09 | 11 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Volkswagen AG и Microsoft Corp. разширяват сътрудничеството си, като включват облачната технология на американския софтуерен гигант, за да ускорят процеса на разработване на автоматизираното шофиране.

Новото софтуерно подразделение на VW ще изгради облачна платформа с Microsoft, която ще помогне за опростяване на процесите на разработка и ще позволи по-бърза интеграция в нейния автомобилен парк, предава Bloomberg, позовавайки се на информация от германския автомобилен производител.

„Като част от трансформацията на Volkswagen Group към доставчик на цифрова мобилност, ние непрекъснато се стремим към по-голяма ефективност при разработването на софтуер“, каза Дирк Хилгенберг, ръководител на организацията на CarWoftware на VW.

Най-големият европейски автомобилен производител е предвидил около 20 милиарда евро (33 милиарда долара) инвестиции в цифрови операции до 2025 г. и планира да увеличи дела на софтуера, който разработва в компанията, до 60% от 10% към момента.

За първи път Volkswagen сключи сделка с Microsoft през 2018 г. относно облак за свързване на бъдещи автомобили и ще проведе първоначалните тестове по-късно тази година. Софтуерът е планиран да се използва в серийните автомобили на VW от 2022 година.

Microsoft добави още един автомобилен партньор по-рано тази година, обединявайки усилия и инвестирайки в Cruise LLC, собственост на General Motors Co.

Друг технологичен гигант, Amazon.com, също работи с VW върху индустриален облак, който ще свърже фабриките на автомобилния производител.