Лондон иска да се възползва от бума на SPAC след Brexit

Обединеното кралство планира реформи в правилата за борсова търговия

13:30 | 3 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Обединеното кралство ще реформира борсовите правила около дружествата за придобиване със специално предназначение или т.нар. компании „празни чекове“ като част от широкообхватни промени, за да повиши привлекателността на Лондон след Brexit. Основателите на компаниите също ще могат да запазят по-голям контрол, когато листнат бизнеса си в града, се казва в държавен доклад публикуван късно във вторник, предава Bloomberg.

Финансовият министър Риши Сунак заяви, че правителството ще действа бързо по предложенията за повишаване на позицията на Лондон сред инвеститорите.

„Решени сме да подобрим тази репутация сега, когато напуснахме ЕС“, каза той преди обявяването на годишния си бюджет.

Според предложенията Обединеното кралство би премахнало известна защита на инвеститорите. Лондон също ще въведе двойна собственост на акции, за да позволи на основателите да запазят по-голяма сила на глас, както се вижда при американските технологични гиганти като Facebook.

Градът също ще намали размера на собствения капитал, който една компания трябва да продаде на външни лица, на 15%. Понастоящем бизнесът трябва да продаде най-малко 25%, за да отговаря на условията за допустимост в индекса FTSE.

Планира се също „цялостно преосмисляне“ на документи, издадени преди листването на дружества, известни като проспект, ангажиране на инвеститорите на дребно в набирането на средства, задължение на Органа за финансово поведение да разгледа „цялостната привлекателност на Обединеното кралство като място за правене на бизнес“ и др.

Лондон вече се радва на нови листвания. Първичните публични предлагания на  Dr. Martens Plc и онлайн платформата за поздравителни картички Moonpig Group Plc, са привлекли 3,3 млрд. лири (4,6 млрд. долара) през 2021 г. - най-много за това време на годината от 2006 г. насам.

Градът обаче изпусна бума на SPAC и предложените промени целят промяна на това. Някои групи инвеститори изразиха загриженост относно някои от предложенията. Инвестиционната асоциация, която представлява мениджъри на активи, предупреди, че инвеститорите на дребно  могат да загубят влияние за сметка на основателите на компаниите. Групата заяви в четвъртък, че очаква с нетърпение да работи с правителството по реформите, като същевременно „гарантира, че има подходяща защита на инвеститорите“.