Robinhood планира да осъществи своето IPO през март

Платформата води преговори със застрахователи за евентуално листване през следващите няколко седмици

15:40 | 27 февруари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американската платформа за търговия с акции Robinhood Markets планира да осъществи своето първично публично предлагане (IPO) още през март, съобщава Investor.

Kомпанията е провела разговори със застрахователи за листване в рамките на следващите няколко седмици, като все още не е взето окончателно решение за това, споделят източници, които са пожелали да запазят анонимност. 

Robinhood, която набра допълнителни 460 млн. долара в рамките на финансиране от серия G, увеличавайки оценката си до 11,7 млрд. долара, се стреми да привлече нова демографска група - милениалите (всички, родени между 80-те и 90-те години на XX век) и поколението Z (хора, родени между 1996 г. и 2009 г.).  

Платформата има 13 милиона акаунта, като позволява търговия с опции, злато и криптовалути, както и с акции и с фондове.

В края на януари компанията набра над 1 млрд. долара от съществуващите си инвеститори, като идеята на финансирането е да помогне на Robinhood да отговори на нарастващите изисквания към кешовите си наличности заради изненадващата търговия с акции на GameStop Corp. и други актуални акции.

За първи път компанията обяви, че планира IPO през 2020 г., след като ограниченията, свързани с коронавируса, стимулираха търговията с акции на дребно.

Robinhood се сблъска със значително нарастване на обема на търговията с малък брой акции, което накара клиринговите къщи, които помагат за обработката и уреждането на сделките, да поискат от тях повече пари за покриване на трансакциите. За да помогне за справянето с тези изисквания, Robinhood набра нов капитал. Стартъпът също така трябваше да намали своите кредитни линии.

Повече по темата ще откриете в сайта на Investor.bg