Защо Robinhood трябваше да спре част от търговията

Лари Таб, Bloomberg Intelligence

18:00 | 5 февруари 2021
Автор: Силвия Грозева

Ако купувате днес от Robinhood, плащанията се уреждат до 2 дни. В този процес брокерът взема поръчката ви, но не плаща директно по всяка.

Изпраща тази информация до Депозитарната доверителна и клирингова корпорация. Тя я сравнява, за да се увери, че отговаря на другата страна на сделката. И след 2 дни кешът и акцията разменят собственика си.

Всъщност депозитаря се намесва в транзакцията.

Така че вие нямате директни отношения с Citadel или NYSE /Нюйоркската фондова борса/, защото другата страна на сделката е депозитарят.

Защото депозитарят иска да се уверите, че ще дадете парите или акциите, според това дали купувате или продавате.

Проблемът е понеже GameStop и AMC се търгуват толкова много над справедливата цена на тези активи. Въпросът е ако сте купили актив за 20 долара за 400 долара, как ще платите, ако цената падне обратно на 25 долара?

Депозитарят иска да се увери, че няма да се наложи да има печалба само от едната страна на сделката.

Така че те събират маржини, които именно спират брокерите..

 

За обикновени ценни книжа периодът от 2 дни за плащането не е нещо особено, защото оценката им не се променя чак толкова много.

Само когато ги надценявате с толкова много.

В обичайни дни на търговия и при нормални акции, нямаше да има никакви проблеми.

Проблемът е когато има такава разлика между цената и оценката им, което изисква по-голям маржин. Защото каква ще бъде реалната цена, когато депозитарят заеме другата страна в сделката и иска да излезе от нея?

Всъщност целта е по-малко маржин за депозитаря. А това ако – не дай Боже – някое от тези дружества фалира, тогава депозитарят не би имал маржина, за да кредитира тази сделка.

Или пък промяна на цикъла на плащания, който може да коства на индустрията над милиард долара и да създаде още проблеми.