Какво трябва да знаят тейдърите, преди да използват платформи като Robinhood?

Приложения за търговия без комисионни привличат засилен интерес, но те идват със своята цена

07:43 | 5 февруари 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg
Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

На фона на социалните медии, предизвикали интерес към набор от акции, към които хедж фондовете наскоро бяха заели къси позиции, Robinhood и други подобни платформи за търговия се превърнаха във важен инструмент, пише MarketWatch.

В Reddit общество от дребни инвеститори се организира и увеличи многократно цените на някои акции, като тези на GameStop и AMC, както и на борсото търгувани стоки, включително среброто.

По време на тази сага, дори след като някои от тези платформи временно ограничиха възможността за купуване и продажба на акции на компании като GameStop, Robinhood отчете рекорден растеж, посочват анализатори на JMP. Миналия петък трейдърите са изтеглили приложението повече от 600 хиляди пъти - далеч над рекорда, достигнат през март.

Robinhood не е единствената платформа за търговия, която отчита ръст на потребителите си. Конкуренти като Webull и SoFi също отчитат подобен брой сваляния през миналата седмица, отбелязват от JMP.

“Въпреки че има засилващ се фокус днес, в дългосрочен план смятаме, че компаниите, които предоставят на потребителите си най-доброто преживяване, най-иновативните инструменти и услуги за управление на финансите, както и конкурентни цени, ще продължават да се радват на най-силния ръст в идустрията”, посочва Девин Раян, анализатор на JMP Securities.

Има обаче няколко съображения, които трейдърите и инвеститорите трябва да имат предвид, преди да се възползват от подобни приложения:

Инвестиционните приложения могат да са добри инструменти за обучение, ако се използват правилно

Някои финансови експерти твърдят, че платформи като Robinhood, Acorns или Stash могат да са чудесни инструменти за обучение за новите инвеститори.

“Всичко, което демократизира спестяванията и инвестициите за вашето бъдеще, е добро”, заяви Скот Хамел, Apeiron Planning Partners.

Имайки се предвид ниските цени и лесния достъп, хората могат да използват тези приложения като платформа, в която да научат повече за инвестирането или търговията с акции. Тъй като те са популярни сред начинаещите инвеститори, много от тези платформи работят, за да предоставят образователно съдържание на потребителите си, помагайки им да научат основите, особено по време на волатилни периоди за пазара.

Управлявайте парите си

“Въпреки че вярваме, че всеки трябва да има достъп до инвестиране, не се застъпваме за дневната търговия и никога не сме я промотирали на нашите клиенти”, заяви говорител на Stash. “Предупреждаваме за спекулации при акциите и се опитваме да ограничим времето, поради което винаги сме оперирали със само четири прозореца за търговия през деня”, добавя той.

Други дигитални платформи ограничават активите, в които клиентите могат да насочат директните си инвестиции. Betterment например не позволява на потребителите си да търгуват с индивидуални акции. Вместо това потребителите могат да инвестират в диверсифицирано портфолио или ETF-и, които са съобразени с техните нужди, посочва говорител на компанията.

Тези приложения могат да насърчат рисковото поведение, ако инвеститорите не са внимателни

Мнозина посочват, че лесният достъп, предоставян от платформи като Robinhood, е като да имаш “Вегас в дланта си”. Това е особено вярно през последните седмици, тъй като дребните търговци направиха рискови залози на компании като GameStop.

“Този тип търговия е по-близък до хазарта, отколкото до инвестирането”, посочва Хамел.

Изследвания показват, че инвеститорите могат неволно да изберат по-рисково поведение, когато купуват и продават активи чрез мобилни приложения.

Скорошно проучване на Националното бюро за икономически изследвания (National Bureau of Economic Research) установява, че използването на смартфон за инвестиции насърчава покупката на рискови активи. Хората, търгуващи чрез телефоните си, са 67% по-склонни да закупят т.нар. “лотарийни акции”.

Комисионна в размер на 0 долара идва с някаква цена

Никой не обича да плаща повече, когато може да плати по-малко, така че е разбираемо защо липсата на такса в Robinhood - както и в широк набор от други платформи, може да бъде привлекателна.

Адвокати, защитаващи правата на инвеститорите, посочват, че разходи все пак има, въпреки че може да не са видими за тях.

Брокерите имат задължение “за най-добро изпълнение” към клиентите си. Това означава, че те трябва да се опитат да предоставят на своите клиенти и потребители най-добрите условия за търговия. Цената и скоростта са два важни фактора, но не е задължително те да са единствените.

През декември Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ обяви глоба в размер на 65 милиона долара срещу Robinhood за неспазване на тези задължения и заради липсата на откровеност към клиентите как компанията печели пари.

Когато глобата беше обявена, Robinhood заяви, че изследваното поведение е свързано с “исторически практики, които не отразяват Robinhood днес”.

Те ще се опитат да ви продадат други финансови продукти

През последните години повечето платформи за дигитална търговия и инвестиции пуснаха сметки, подобни на банковите. В повечето случаи платформите са си партнирали с банки, за да ги предлагат. Например Stash си партнира с Green Dot Corp, за да предлага банкови услуги, застраховани от FDIC.

Stash предлага и дебитни награди на клиентите си въз основа на това къде те харчат парите си. Ако например похарчите пари в Amazon, ще бъдете наградени с дял от акциите на компанията.

Тези платформи не предоставят подобни сметки от любезност. Банковите сметки могат да са съкровище за клиентски данни - предоставяйки информация за навиците на хората за харчене и пестене, които могат да помогнат на приложенията да подобрят инвестиционните си предложения.

Ако сте недоволни от услугата, трудно може да се стигне до дело

Много индивидуални трейдъри бяха разочаровани от решението на Robinhood да ограничи търговията с популярни акции в Reddit. Някои от тях заявиха, че ще заведат дела срещу платформата. Не е ясно дали те обаче ще стигнат до съда.

Това е така, защото Robinhood включва арбитражна клауза като част от споразумението си с клиенти, според която двете страни се отказват от правото да завеждат дела в съда, "освен в случаите, предвидени в правилата на арбитражния форум".

Когато даден казус е разрешен чрез арбитраж, документите не се подават публично и няма съдебно заседание, което да постанови присъда. Някои твърдят, че процесът благоприятства бизнеса, въпреки че адвокатите на негова страна твърдят, че той е справедлив и ефективен.