Златото е напът да запише втора поредна месечна загуба

От началото на февруари цената на метала се понижава с 2,8% след спад от 2,7% месец по-рано

10:08 | 25 февруари 2021
Обновен: 10:08 | 25 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Златото се насочва към втори пореден месечен спад, тъй като нарастващата доходност на държавните облигации намалява търсене на метала, който не е доходоносен. Инвеститорите също оценяват коментарите на управителя на Федералния резерв за растежа и инфлацията наред с положителните новини за ваксините, съобщава Bloomberg.

Във втория си ден на изслушвания пред Конгреса Джеръм Пауъл подчерта своята гледна точка, че икономиката трябва да извърви дълъг път за възстановяване и признаците на покачване на цените няма да доведат непременно до постоянно висока инфлация. Що се отнася до ваксините, дозите на Pfizer и BioNTech са изключително ефективни срещу коронавируса, показва проучване, което е проследило близо 1,2 милиона души в Израел. Експерти по обществено здраве смятат, че имунизациите могат да сложат край на пандемията.

Златото се

Златото се отправя към втори пореден месечен спад. Графика: Bloomberg.

Цената на златото се понижава с повече от 5% през 2021 г., след като отчете най-големия си годишен ръст от десетилетие насам през 2020 г. Дяловете в т.нар. златни борсово търгувани фондове поевтиняват, след като доходността на референтните 10-годишни държавни ценни книжа на САЩ се изкачи до най-високото си ниво за последната една година. Goldman Sachs Group Inc. намали прогнозата си за златото, като посочи ротацията към по-рискови активи като причина за незадоволителното представяне на метала.

Въпреки че по-високата доходност на държавните ценни книжа тежи над златото, ускоряващата се инфлация и по-слабият щатски долар трябва да покачат цените на метала до около 2000 долара през втората половина на годината, смятат анализаторите на Australia & New Zealand Banking Group.

„Очакваме цените на златото да бъдат стабилни през следващото тримесечие, докато продажбата на облигации продължават, а инвеститорите насочат рефлационната търговия към рискови класове активи. Но времето на златото под светлините на прожектора не е приключило“, казаха Даниел Хайнс и Сони Кумари от ANZ в доклад от 25 февруари.

Спот златото поевтинява с 0,28% до 1792,8 долара за тройунция към 09:20 ч. българско време. От началото на февруари цената на метала се понижава с 2,8% след спад от 2,7% месец по-рано. От своя страна сребро, платина и паладият поскъпват. Индексът Bloomberg Dollar Spot отчита минимално изменение в четвъртък след отстъпление в продължение на пет дни.