Повече от 150 бизнес лидери подкрепиха фискалния пакет на Байдън

Сред най-известните ръководители са Дейвид Соломон от Goldman Sachs, Стивън Шварцман от Blackstone и Сундар Пичай от Google

16:25 | 24 февруари 2021
Обновен: 16:25 | 24 февруари 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Високопоставени бизнес ръководители от над 150 компании изразиха подкрепата си за пакета от стимули на президента Джо Байдън на стойност 1,9 трилиона долара в писмо до лидерите на Конгреса, призовавайки ги да приемат фискалните мерки за облекчаване на икономическите последици от Covid-19, съобщава Bloomberg. 

Писмото е подписано от лидери на различни отрасли, включително Дейвид Соломон, председател и главен изпълнителен директор на Goldman Sachs; Стивън Шварцман, председател и главен изпълнителен директор на Blackstone; Сундар Пичай, главен изпълнителен директор на Google; и Джон Станки, главен изпълнителен директор на AT&T.

„Изпращаме до вас това писмо, настоявайки за незабавно и широкомащабно федерално законодателство за справяне със здравната и икономическата криза, породена от пандемията COVID-19“, написаха ръководителите в писмото, което за първи път бе публикувано от CNN.

„Конгресът трябва да действа бързо и на двупартийна основа, за да разреши пакета от стимули и мерки за облекчаване в съответствие с американския спасителен план, предложен от администрацията на Джо Байдън и Камала Харис“.

Подписите в писмото включваха тези на няколко бивши привърженици на президента Доналд Тръмп, включително Шварцман, един от най-големите спонсори от финансовия свят в предизборната кампания на бившия американски държавен глава, и имонтният магнат в Ню Йорк Ричард ЛеФрак.

Законопроектът на Байдън включва редица сектори, към които ще бъдат насочени публичните разходи, включително разпространение на ваксини, отваряне на училищата, подкрепа за щатските и местните правителства и директните помощи, които президентът обеща по време на предизборната си кампанията.

Демократите продължават напред със законопроекта, въпреки че към този момент не са си осигурили голяма подкрепа от републиканците, които определиха пакета като твърде скъп и ненужно широкообхватен.

"Укрепването на способността на здравните власти да реагират срещу коронавируса е първата стъпка към икономическо възстановяване", пишат ръководителите. 

„Американският спасителен план мобилизира национална програма за ваксинация, предоставя икономическо облекчение на затруднените семейства и подкрепя общности, които са най-засегнати от пандемията“. 

Във вторник Business Roundtable също призова законодателите да приемат пакет, който включва средства за ваксинации, отваряне на училища, разширени обезщетения при безработица и подкрепа за малкия бизнес, но призоваха да не бъде включено увеличението на федералната минимална заплата.

Предложението за увеличаване на минималната заплата до 15 долара на час се оказа спорна част от пакета със стимули, като поне двама сенатори от Демократическата партия заявиха, че са против.

„Вярваме, че тези въпроси ще бъдат по-добре обсъдени в бъдещото законодателство, за да не забавят сега спешните ресурси за здравната система и икономическо възстановяване“, посочват от Business Roundtable .

Републиканският сенатор Джош Хоули от Мисури представи в сряда алтернативно предложение за увеличаване на заплатите, което ще използва федерални средства за повишаване на доходите на нискодоходните работници.