4 причини за сриването на акциите на Tesla

Акциите на производителя на електрически автомобили пропаднаха на меча територия, но въпросът е само Мъск ли е причината

10:38 | 24 февруари 2021
Обновен: 10:47 | 24 февруари 2021
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Акциите на Tesla се радваха на грандиозен успех от повече от година, но потънаха на меча територия, пише CNN Business.

Книжата на производителя на електрически автомобили поевтиняха с 6% във вторник, след като затвориха със спад от 8.5% в понеделник, заличавайки ръстовете си за годината. Акциите на Tesla затвориха на рекордно високо ниво от малко на 883 долара на 26 януари и оттогава цената им тръгна надолу. Книжата на компанията паднаха до 619 долара във вторник, като за първи път цената е под 700 долара от 31 декември.

Стръмният спад в стойността на акциите дори ги доведе до ниво по-ниско от това, на което компанията влезе в индекса S&P 500 на 21 декември. Освен това поевтиняването на акциите измести Илон Мъск от първото на второто място по богатство в света, нареждайки го след основателя на Amazon Джеф Безос. През тази година двамата многократно си размениха позициите.

Акциите на Tesla в момента се разпродават по няколко причини:

Биткойн

Tesla обяви по-рано този месец, че е инвестирала 1.5 млрд. долара в биткойн. Това подхрани скорошното рали на биткойна и според някои оценки е донесло бърза печалба на Tesla от 1 млрд. долара – повече отколкото някога е реализирала от продажбите на автомобили за една година.

Но в събота Мъск написа в Twitter, че цената на биткойн "изглежда висока". Това беше сред причините биткойн да поевтинее с 9,3% в търговията в понеделник, което може да е помогнало и за обезценяването на акциите на Tesla.

Цената на модел Y

Миналия четвъртък Tesla намали цената на най-евтината версия на своя модел Y и на най-продавания си автомобил Model 3 с по 2 хил. долара всеки.

Но през уикенда най-евтината версия на Model Y изчезна от сайта за продажби на Tesla, оставяйки налични само по-скъпите версии. Tesla не обясни решението си.

Засилена конкуренция

Утвърдените автомобилни производители вече си поставят амбициозни цели за продажбите на електромобили.

General Motors пусна SUV версия на своя Chevrolet Bolt преди седмица на цена доста под Model Y, и обяви, че възнамерява да продава само автомобили без емисии след 2035 г. Ford си постави още по-амбициозна цел за европейските продажби, заявявайки, че всички модели автомобили, които продава, ще имат електрическа версия до 2030 г.

Появи се информация и, че Apple обмисля да си партнира с автомобилен производител, за да влезе в автомобилния бизнес.

Всичко това по всяка вероятност се отразява на някои инвеститори в Tesla.

Инвеститорите избързаха

Акциите на Tesla достигнаха своя връх един ден преди разочароващия доклад за финансовите резултати на 27 януари, който не отговари на прогнозите на анализаторите от Wall Street.

Освен това в същия ден Мъск коментира и недостига на батерии, необходими за производството на електрически превозни средства.

Акциите все още са нагоре

Акциите на Tesla поскъпнаха със 743% през 2020 г., след като инвеститорите възприеха идеята, че бъдещето на автомобилната индустрия ще бъде електрическо. Tesla остава най-високо оцененият автомобилен производител в света с пазарна стойност доста над тази на осемте най-големи автомобилни производители взети заедно.

Дори като се вземе предвид поевтиняването на акциите на Tesla от последните дни, те все пак са увеличили цената си с около 1300% от октомври 2019 г., когато компанията отчете печалба за третото тримесечие, която изненада инвеститорите.

Някои инвеститори смятат, че акциите на Tesla са прекалено скъпи. И все пак много анализатори вярват, че книжата на Tesla ще продължават да се движат нагоре. Събитията от последните дни обаче са сигнал за внимание, че би могла да се очаква и по-голяма волатилност.