Илон Мъск загуби над 15 млрд. долара за ден

Това се случи тъй като книжата на Tesla поевтиняха значително наред със спада в стойността на биткойн

09:59 | 23 февруари 2021
Обновен: 09:59 | 23 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Илон Мъск. Снимка: Bloomberg
Илон Мъск. Снимка: Bloomberg

Илон Мъск вече не е най-богатият човек в света, след като акциите на Tesla поевтиняха с 8,6% в понеделник, изтривайки 15,2 милиарда долара от нетното му богатство.

Най-големият спад в цените на книжата на Tesla от септември беше подхранван отчасти от коментарите на Мъск през уикенда, че цените на биткойн и по-малкия му конкурент етър „изглеждат високи“, припомня Bloomberg.

Коментарите му бяха направени две седмици, след като Tesla обяви, че добавя 1,5 млрд. долара в биткойн към баланса си. От своя страна криптовалутата, която поскъпна с повече от 400% през последната година, се срива за втори ден във вторник, като в един момент, стойността й бе под 50 000 долара заради скептицизъм относно трайността на нейното рали.

Към 08:50 ч. българско време биткойн се разменя за 50 047 долара, показват данни на Coindesk.

Илон Мъск

Илон Мъск отстъпи лидерството в надпреварата за най-богат човек в света. Таблица: Bloomberg

По-рано в понеделник Мъск написа в Twitter, че стандартният SUV на модела на компанията Y все още ще бъде достъпен „извън менюто“, подкрепяйки съобщения от новинарския сайт за електрически превозни средства Electrek, че моделът е премахнат от онлайн конфигуратора на компанията.

Мъск пада на второ място в индекса на милиардерите Bloomberg за 500-те най-богати хора в света с нетно богатство от 183,4 млрд. долара - в сравнение с пика от 210 млрд. долара през януари. Основателят на Amazon.com Inc. Джеф Безос си върна първото място, въпреки че състоянието му спадна с 3,7 млрд. долара до 186,3 млрд. долара в понеделник.

Двамата милиардери си разменят местата от януари, тъй като стойността на Tesla варира. Акциите на компанията поскъпнаха с цели 25% в началото на 2021 г., преди да изтрият почти целия си ръст малко по-късно. Мъск за кратко изпревари Безос, след като другата му компания SpaceX привлече 850 милиона долара по-рано този месец. Това оцени компанията на 74 милиарда долара, което е 60-процеnтов скок спрямо август 2020 г.

Безос заема първото място в класацията за три поредни години преди януари, когато Мъск му открадна титлата благодарение на 794-процентовото рали в акциите на Tesla.

Разпродажбата на пазара в понеделник повлияха на много от свръхбогатите в света. Чжун Шаншан, най-богатият човек в Азия, обедня с 5,1 млрд. долара, тъй като акциите на компанията му за бутилирана вода поевтиняха с 4,5%. Колин Хуанг от Pinduoduo Inc., Мукеш Амбани от Reliance Industries и Пони Ма от Tencent Holdings загубиха по над 2,5 млрд. долара.