Марсоходът на NASA е в "отлично състояние" след успешното кацане на Червената планета

Шестколесното превозно средство ще прекара следващите две години на Марс, извършвайки сондажи на скалите около делтата на кратера Jezero

10:04 | 19 февруари 2021
Обновен: 11:01 | 19 февруари 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

На повърхността на Червената планета вече има нов робот, пише BBC.

Американската космическа агенция (NASA) успешно приземи своя марсоход Perseverance в дълбок кратер в близост до екватора на планетата, наречен Jezero.

„Добрата новина е, че космическият кораб, по мое мнение, е в отлична форма“, посочва Мат Уолъс, заместник-мениджър на проекта на мисията.

Контролните инженери на мисията на NASA в Калифорния избухнаха от радост, когато пристигна потвърждението за примарсяване.

Сега шестколесното превозно средство трябва да прекара поне следващите две години на Марс, извършвайки сондажи на местните скали и търсейки доказателства за някогашни форми живот.

Смята се, че преди милиарди години кратерът Jezero е бил гигантско езеро. И там, където е имало вода, има и вероятност да е имало и живот.

Съобщението, което сигнализира на контролните инженери, че Perseverance е докоснал повърхността без повреда, пристигна в 22:55 ч. българско време.

Вълнението в контролната зала беше очевидно. Ръкоплясканията продължиха и когато пристигнаха първите две изображения. Те бяха направени от инженерни камери с ниска резолюция. Прах покриваше все още прикрепените полупрозрачни капаци на лещите, но беше възможно да се види равна повърхност както отпред, така и зад роувъра.

Анализът след кацането показва, че превозното средство се е спуснало на около 2 км югоизточно от делтата на Jezero, която Perseverance е планирано да проучи.

"Намираме се на хубаво равно място. Превозното средство е наклонено само с около 1,2 градуса", сподели Алън Чен, който ръководеше екипа за кацане. "Ние успешно паркирахме марсохода и то без повреда. Гордея се с екипа си, че направи това реалност", добави Чен.

Това е вторият еднотонов марсоход, спуснат на Марс от американската космическа агенция.

Контролните инженери ще прекарат следващите дни в експлоатация на новия роувър, проверявайки дали някоя от неговите системи е повредена.

Мачтата на Perseverance, заедно с основната система от камери, трябва да бъде повдигната. Софтуерът, който позволи превозното средство да стъпи на повърхността на Марс, сега трябва да бъде заменен със софтуерна система, която позволява на робота да се предвижва по тази повърхност.

Една от първите цели ще бъде провеждането на експеримент с хеликоптер. Perseverance носи със себе си мини-хеликоптер, който ще се опита да направи първия задвижван полет на нова планета

Защо кратерът Jezero е толкова интересен за учените?

Широк четиридесет и пет километра Jezero е кръстен на град в Босна и Херцеговина. В някои славянски езици означава  "езеро" - което трябва да обясни очарованието.

Jezero показва множество видове скали, включително глинени и карбонатни, които имат потенциала да запазят органични молекули, намекващи за някогашно съществуване на форми на живот.

Особено примамливи за учените са утайки, разположени на брега на древното езеро. Тук Perseverance може да открие онова, което на Земята се нарича строматолити.

„В някои езера можете да получите микробни рогозки и карбонати, които взаимодействат помежду си, за да образуват тези големи структури, тези големи могилни слоеве“, обясни членът на научния екип д-р Бриони Хорган от Purdue University в Западен Лафайет, Индиана.

"Ако видим нещо подобно на такава структура в Jezero, то това може да се окаже Свещеният Граал на марсианската астробиология", каза тя пред BBC News.

Най-интересните скални находки на Perseverance ще бъдат опаковани в малки туби и ще бъдат оставени на повърхността.

NASA и Европейската космическа агенция (ESA) изготвиха план на стойност милиарди долари, за да вземат тези туби към края на десетилетието.
Това ще бъде сложно начинание, включващо втори марсоход, ракета към Марс и огромен сателит за доставка на материалите от Jezero до дома.