Амстердам може да е следващият финансов център в Европа

Увеличението в обемите на борсовата търговия вероятно ще продължи

15:50 | 16 февруари 2021
Обновен: 16:05 | 16 февруари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Едва седмици след излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, Амстердам печели слава като водещ център за търговия с акции в Европа, пише Крис Хюз в коментар за Bloomberg.

През последните дни холандската столица бе избрана за две големи листвания. Тя беше и водещото място за търговия с акции в Европа през януари според Cboe Global Markets.

Заемането изведнъж на водеща позиция на града на пазара на акции бързо връща спомените за плановете около Brexit за инвънредни ситуации, съставени преди месеци. Както Cboe Global Markets, така и платформа за търговия с акции Turquoise на London Stock Exchange Group избраха Холандия като алтернативно място за търговия с акции в ЕС. След като търговската сделка на Борис Джонсън не обхвана финансовите услуги, обемът на акциите в Амстердам се увеличи, докато обемът на борсовата търговия в Лондон отбеляза спад.

Може би Холандия се възползва от исторически връзки, представени от англо-холандски бизнеси като Royal Dutch Shell и Unilever. От решаващо значение е, че английският език е широко разпространен. Амстердам е и център за фирми за високочестотна търговия с цялата мрежова инфраструктура, която тя изисква.

Каквито и да са причините, увеличението в обемите на борсовата търговия вероятно ще продължи. Това създава впечатлението, че холандският пазар става все по-голям и по-ликвиден. Сега, когато Brexit е реалност, компаниите, обмислящи листване, вероятно първо ще си зададат въпроса: Великобритания или континентална Европа? Ако имат пристрастие към Европа, то тогава Амстердам е по-силният претендент заедно с Париж, където е базиран Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA), и Франкфурт, който е седалище на Европейската централна банка.

Медийният конгломерат Vivendi SE обмисля да продаде половината от най-голямата музикална компания в света - Universal Music Group (UMG) на стойност 30 млрд. евро. В същото време бившият шеф на UniCredit SpA Жан Пиер Мустие, собственикът на LVMH Бернар Арно и френският мениджър на активи Tikehau Capital SCA ще създадат компания за придобиване със специално предназначение в Амстердам, насочена към финтех и други финансови компании.

Нищо от изброеното до тук обаче не означава, че ще е лесно за Амстердам да се превърне във водещ финансов център в Европа, доминиращ във всички класове активи. От процесите след Brexit се възползват и Франкфурт и Париж. 

Cboe Global Markets планира да стартира в Амстердам европейска борса за търговия с деривати през първата половина на 2021 г., но в момента в града по този проект работят около 100 души.

В Xoлaндия обаче бонусите са ограничени дo 20% oт ocнoвнaтa зaплaтa, което остава пречка за разрастването на Амстердам като финансов център.