JPMorgan: Инвеститорите са най-самодоволни от две десетилетия насам

Някои компании горят средства по-бързо, отколкото ги генерират, отчитат от банката

19:20 | 15 февруари 2021
Обновен: 22:16 | 15 февруари 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Опасенията на глобалните инвеститори са най-слаби от две десетилетия насам, като може би трейдърите са и най-алчни. Това отчита показател на JPMorgan, базиран на оценките на компаниите, позиционирането им и ценовата инерция, която е близо до най-високите си нива от дотком балона, съобщава Bloomberg.

Междувременно някои компании горят средства по-бързо, отколкото ги генерират, което не е ефективна стратегия в дългосрочен план, отчитат от банката.

Инвеститорите са

Инвеститорите са най-самодоволни от две десетилетия насам, показва показател на JPMorgan. Източник: JPMorgan

Част от този дух на бързо забогатяване стана видим през 2021 г. на фона на поскъпването на биткойн до близо 50 хиляди долара, лудостта по фирмите за канабис и спекулативната битка за акциите, доскоро оценявани на центове. Глобалните акции са добавили седем трилиона долара от началото на новата година, дигиталните валути имат капитализация от 1,4 трилиона долара, а продажбите на облигации достигат рекордни нива.

Въпреки че всичко това поражда опасения за неустойчиви оценки сред различните класове активи, инвеститорите продължават да насочват средства към тях на фона на увереността, че безпрецедентната монетарна и фискална подкрепа ще удължи ралито.

Изглежда стратезите на JPMorgan са съгласни. Макар “пауза” да е вероятна сега, те посочват, че няма причина да се очаква значително оттегляне от ралито, подхранено от отпускането на трилиони долари.

Основният риск на хоризонта е намаляване на програмата за изкупуване на облигации на Федералния резерв, след като заетостта и инфлацията достигнат целевите нива, но това вероятно няма да се случи до по-късен етап през тази година.

“Съветваме инвеститорите да заемат дълги позиции на повечето пазари”, посочват стратези, водени от Джон Норманд, в бележка до клиентите от 12 февруари.