Бивш мениджър на Daimler става главен изпълнителен директор на Tata Motors

Компанията майка на Jaguar Land Rover има история на привличане на световни таланти в бранша

14:40 | 13 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Марк Листосела. Снимка: Bloomberg
Марк Листосела. Снимка: Bloomberg

Tata Motors назначи бившия мениджър на Daimler AG Марк Листосела да стане следващият й главен изпълнителен директор, след като Гюнтер Бучек поиска да с оттегли поради лични причини.

Листосела, който преди това беше ръководител на Daimler Trucks в Азия, ще поеме ръководството през юли, информира Bloomberg, позовавайки се на съобщение от Tata Motors. Бучек, бивш изпълнителен директор на Airbus SE, е главен изпълнителен директор на компанията от 2016 г. и ще отане на поста си до 30 юни.

„Марк е опитен автомобилен бизнес лидер с дълбоки познания и опит в областта на търговските превозни средства“ и „богат оперативен опит в Индия“, заяви председателят на Tata Натараджан Чандрасекаран.

Въпреки че Tata Motors надмина очакванията за тримесечието, приключило през декември, тя изпитва трудности заради спадащите си продажби и нарастващия си дълг. Базираната в Мумбай компания до голяма степен зависи от своя луксозен автомобил Jaguar Land Rover и през миналата година изложи планове за намаляване на разходите с 2,5 милиарда лири (3,5 милиарда долара).

Tata има история на привличане на световни таланти в бранша, а Листосела има подобен опит на  Бучек, който също е прекарвал време в Daimler, каза Уткарш Синха, управляващ директор в консултантската компания Bexley Advisors.

Синха каза, че автомобилната индустрия претърпява значителни смущения по отношение на технологичните промени и начина, по който се притежават и използват автомобилите. „В тази среда глобалните перспективи са от решаващо значение за дългосрочните успехи“, каза той.