Китай е готов да снабди Източна Европа с ваксини

Междувременно СЗО отхвърля лабораторната теория за вирусите

17:37 | 9 февруари 2021
Обновен: 17:37 | 9 февруари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Китайският президент Си Дзинпин, снимка: Bloomberg
Китайският президент Си Дзинпин, снимка: Bloomberg

Президентът Си Дзинпин заяви, че Китай е готов да предостави на Източна Европа ваксини срещу Covid-19, което се тълкува като част от усилията за рестартиране на отношенията, които пострадаха от неуспеха на правителството в Пекин да изпълни инвестиционните си обещания, съобщава Bloomberg.

Коментарите идват на фона на напрежението в Европейския съюз по отношение на доставките на ваксини в блока, като държавите членки не са в състояние да се справят с темповете на други западни държави при процеса по ваксининация на своите граждани. Китайските компании вече са предоставили 1 милион дози ваксини на Сърбия, която използва и руската ваксина Sputnik.

В обръщение към лидери от региона по време на онлайн среща на върха във вторник Си обяви, че Китай планира да внесе стоки за над 170 млрд. долара от бившата комунистическа източна част на Европа през следващите пет години. През това време ще бъде удвоен и вносът на земеделска продукция, обяви той. Други инициативи включват задълбочаването на връзките в секторите на зелената икономика, онлайн търговията и здравеопазването.

Срещата от форума на страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и Китай  – по-известни заедно като 17+1, става факт скоро след сключването на инвестиционна сделка между Пекин и Брюксел след седем години на преговори.

„Поддържаме взаимно уважение. Сътрудничеството няма политически връзки“, каза китайският лидер.

Китай работи за възстановяване на дипломатическите връзки в Европа, тъй като е изправен пред нарастваща критика от западните страни по въпроси, вариращи от разпространението на информация за Covid-19 до репресиите срещу мюсюлманските уйгури в Синдзян и спорния закон за националната сигурност за Хонконг.

Китай също така иска да възстанови отношенията си със САЩ при управлението на Джо Байдън, след като администрацията на Тръмп подхрани глобалния скептицизъм относно намеренията на Китай.

Докато снабдяването на Сърбия и Унгария, която ще получи първите си дози през следващата седмица, с ваксини срещу Covid-19, разработени от китайската Sinopharm, се счита за успех, липсата на инвестиции разочарова региона. Ентусиазмът на държавите от 17 + 1 отслабва, тъй като някои страни се притесняват от разширяване на търговския баланс с Китай, въпреки че азиатската държава посочва нарастващи обеми с Източна Европа.

В същото време разследване на Световната здравна организация (СЗО) в Китай установи, че най-вероятно предаването на коронавируса на хората се е случило през животно. Шефът на делегацията на СЗО в Ухан Питър Бен Ембарек заяви, че е „изключително малко вероятно“ вирусът да е „изпуснат“ от лаборатория. С това твърдение той отговори на конспиративните теории, които бяха защитавани в социалните мрежи, включително и от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Той коментира още, че вирусът най-вероятно е тръгнал от пазара за замразени продукти в Ухан, където бяха открити и първите случаи на Covid-19.

„Сред по-интересните продукти бяха замразените диви животни. Известно е, че някои от тези видове са податливи на този вирус“, каза Ембарек.

„Започнахме много подробно и задълбочено търсене на други случаи, които може да са били пропуснати в началото на 2019 г.“, каза Бен Ембарек. „Заключението е, че не намерихме доказателства за големи огнища, които биха могли да бъдат свързани със случаите на Covid-19 преди декември 2019 г. в Ухан или другаде“, заяви още той.

В световен мащаб Covid-19 е причинил над 106 милиона инфекции и 2,3 милиона смъртни случая.