Morgan Stanley: Акциите на развиващите се пазари може би достигнаха върха си за годината

Стабилният щатски долар е една от причините за прогнозата на анализаторите от инвестиционната банка

18:09 | 3 февруари 2021
Обновен: 18:09 | 3 февруари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

След скок до рекордно високи стойности през януари, акциите на развиващите се пазари може би вече са достигнали своя връх за годината, смятат от Morgan Stanley, цитирани от Bloomberg. Има осем причини, поради които индексът на развиващите се пазари на MSCI няма да се покачва повече, пишат анализатори в свой доклад.

Аргументите им включват спад на цените на медта, свиване на балансите на страните от Г-4 (Германия, Япония, Бразилия и Индия), затягане на ликвидността в Китай, стабилен щатски долар и представянето на корейските акции.

„Ако сме прави, ключът към постигането на напредък са пазарът, секторът и подборът на акции“, казват стратезите. „Най-бичи настроени сме за Индия, която е с най-благоприятен бюджет, който допълнително повишава перспективите“, се посочва още в доклада.

Morgan Stanley предупреждава за мечи пазар, след като индексът на развиващите се пазари на MSCI нарасна с 10% през януари, достигайки рекорд. Това се случи на фона на оптимизма, че разпространението на ваксини и допълнителните стимули на САЩ, ще създадат идеални условия акциите на развиващите се пазари да се представят по-добре през 2021 г.

Ето кои са осемте причини според Morgan Stanley, поради които акциите на развиващите се пазари достигат своя връх:

- Цените на медта, които са силно свързани с индексите MSCI, отчитат спад.

- Разширяването на баланса на страните от Г-4, което изглежда е изиграло основна роля за стимулиране на пазарите на акции, вероятно ще намалее значително. Стратезите предвиждат да се свие до едноцифрено число в началото на 2022 г., което в миналото е било свързано със „значителен спад“ в цените спрямо печалбите.

- Инфлацията в САЩ намалява, което предполага, че краткосрочните настроения за рефлация и възобновяване на икономиките вече са достигнали своя връх.

- Индексът за свободна ликвидност на Morgan Stanley за Китай нараства с по-малко от 5% на годишна база в сравнение с над 15% преди това и може да отчетене спад през следващите няколко месеца. Това е свързано със слабо представяне на акциите в Китай.

- Цената на долара спря да се понижава. Това е обратно свързано с представянето на индексите MSCI за развиващите се пазари спрямо тези от развитите. 

- Ревизиите на печалбите в рамките  на индекса на развиващите се пазари за 2021 и 2022 г. показват „ранни признаци на забавяне“ след задържане на печалбите от второто тримесечие на миналата година.

- Развиващият се пазар и фондовете за дялов капитал в Азия се радвар на „еуфоричен“ приток на капитали, а това в миналото се е случвало заедно с достигането на върхове на пазара.

- Акциите в Корея в сравнение с по-широкия индекс за развиващите се пазари може да са достигнали своя връх през януари след отчетени по-добри резултати в сравнение с март.