МВФ: Световната икономика ще се възстановява по-бързо, еврозоната - по-бавно

Повишените прогнози за САЩ компенсират снижените очаквания за Великобритания и еврозоната

17:14 | 26 януари 2021
Автор: Димитър Баларев
МВФ: Световната икономика ще се възстановява по-бързо, еврозоната - по-бавно

Международният валутен фонд повиши прогнозата си за глобален икономически растеж тази година, аргументирайки се с разпространението на коронавирусните ваксини и отпускането на повече фискални стимули, които ще компенсират непосредственото предизвикателство, породено от възраждащата се пандемия, съобщава Bloomberg. 

Световната икономика ще отчете растеж от 5,5% тази година, което е над прогнозата за ръст с 5,2% от октомври, съобщиха днес от МВФ. Кредиторът приписа голяма част от повишените си очаквания на подобрението в САЩ, което от своя страна компенсира редуцираните прогнози за еврозоната и Великобритания.

Прогнозата за растеж в еврозоната е намалена с един процентен пункт до 4,2%, като се очаква забяването от края на миналата година да продължи. Очакванията за Великобритания са снижени с почти пункт и половина до 4,5%. 

Подобна икономическа експанзия ще съответства на 2007 г., като тя ще е най-добрата от четири десетилетия насам и ще последва ревизираното свиване с 3,5% за изминалата година, което все още е най-лошият спад по време на мирно време от Голямата депресия. МВФ прогнозира глобална експанзия с 4.2% през 2022 г.

МВФ очаква

МВФ очаква 2021 г. да бъде най-добрата година на глобален икономически растеж от 2007 г. Графика: Bloomberg

„Много зависи какъв ще бъде резултатът от надпреварата между мутиращия вирус и ваксините, целящи да спрат пандемията, както и от способността на политиките да осигуряват ефективна подкрепа, докато това се случи“, написа главният икономист на МВФ Гита Гопинат. 

МВФ смята, че основните централни банки ще продължат да поддържат своите политики по отношение на лихвените проценти до 2022 г., като финансовите условия ще останат същите в развитите икономики, а в развиващите се пазари и страни ще се подобрят.

Една от най-големите ревизии в посока нагоре по отношение на прогнозите е за САЩ, след като страната одобри плана си за облекчаване на последици от Covid на стойност 900 милиарда долара. Президентът Джо Байдън се стреми също да отпусне допълнителна помощ в размер на 1,9 трилиона долара. МВФ прогнозира, че най-голямата икономика в света може да нарасне с 5,1% тази година спрямо прогнозираните през октомври 3,1% .

Индия и

Индия и Китай се очаква да отчетат най-голям икономически растеж тази година. Карта: Bloomberg

Япония, която обяви икономически стимули за 700 милиарда долара, също се радва на завишени прогнози за икономиката й. МВФ прогнозира икономически растеж за Страната на изгряващото слънце през 2021 г. от 3,1% в сравнение с 2,3%, посочени в предишните оценки. 

Тези оптимистични перспективи контрастират очакванията за Европа, където увеличаващият се брой на новозаразени предизвиква нови ограничения. 

Развитите икономики регистрират по-малки загуби на БВП в сравнение с предпандемичните прогнози, отколкото в други страни, благодарение на фискалната, паричната политика и по-ранния широко разпространен достъп до ваксини.

Прогнозите предполагат широка наличност на ваксини в развитите икономики, някои развиващи се пазари тази година и в повечето страни до втората половина на следващата година. Те също така включват потенциални нови локдауни преди имунизацията да стане широко разпространена, както и удължаване на мерките за социалното дистанциране, докато пандемията бъде укротена.

И все пак анализаторите от МВФ са изправени пред много неизвестни, сред които как противопандемичните мерки за ограничаване на заразата влияят върху икономиката преди широко разпространената ваксинация; как очакванията за разпространение на ваксини и политическата подкрепа влияят върху дейността и промените във финансовите условия и цените на суровините.

МВФ очаква обемът на вноса и износа да скочи с 8,1% през тази година, което е над предишната прогноза за 8,3-процентно увеличение. За сравнение през миналата година спадът е с близо 9.6%. 

МВФ ще публикува актуализиран доклад за глобалната финансова стабилност в сряда, както и актуализация на своя доклад "Фискален монитор" в четвъртък.

МВФ прогнозира

МВФ прогнозира запазване на възходящия тренд при глобалната търговия, както и по-добра перспектива за 2022 г. Графика: Bloomberg

Други акценти:

- Прогнозата за тазгодишния растеж на Китай намалява до 8,1% от 8,2%, а за Индия е повишена до 11,5% от 8,8%;

- Прогнозата на Канада за 2021 г. е редуцирана до 3,6% от 5,2%;

- САЩ и Япония ще си възвърнат нивата на икономическа активност от края на 2019 г. през втората половина на тази година, докато еврозоната и Великобритания ще останат под предпандемичните си нива до 2022 г.;

- Глобалната икономика ще се сблъска със загуба от 22 трилиона долара нa глобалния БВП в период 2020-25 г. спрямо прогнозните нива преди пандемията;

- Близо 90 милиона души по света вероятно ще изпаднат в крайна бедност до края на годината;

- Социалните вълнения на фона на по-голямо неравенство или непропорционален достъп до ваксини могат допълнително да усложнят възстановяването;

- Световните лидери трябва да работят в тясно сътрудничество за ускоряване на ваксинацията в държави с нисък капацитет на здравните системи и да предоставят кредитни ваканции или други форми на облекчения за нискодоходните и развиващите се страни с голям дял на проблемни кредити.