Процедурата по импийчмънт на Тръмп ще започне през следващата седмица

Процедурата ще бъде първата, която е задействана, след като президентът е напуснал Белия дом

20:38 | 22 януари 2021
Автор: Николета Рилска
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg

Процедурата по импийчмънт на Доналд Тръмп заради участието му в щурма на Капитолия ще започне следващата седмица в Сената, посочват представители на Демократическата партия, цитирани от BBC.

По-рано републиканците поискаха отлагане, за да имат повече време за подготовка.

Процедурата по импийчмънт на Тръмп ще бъде първата, която е задействана, след като президентът е напуснал Белия дом.

Тръмп отлетя за Флорида след изтичането на мандата му в сряда, пропускайки инаугурацията на Джо Байдън.

Камарата на представителите миналата седмица обвини Тръмп в участие в щурма на Капитолия, завършил с жертви, проправяйки пътя за внасянето на процедурата в Сената. Ако импийчмънтът на Тръмп бъде одобрен, на президента ще бъде забранено да заема длъжността отново.

Лидерът на малцинството в Сената Чък Шумер заяви в петък, че Камарата на представителите ще внесе процедурата по импийчмънт в понеделник. Това означава, че разглеждането ѝ ще започне във вторник.

“Сенатът ще разгледа процедурата по импийчмънт на Тръмп. Това ще бъде пълно разглеждане. То ще е много честно”, обеща Шумер.

Действията на Тръмп преди щурма на Капитолия на 6 януари са в основата на процеса. Тогава президентът заяви на протестиращи в близост до Белия дом “мирно и патриотично” да направят така, че гласовете им да бъдат чути, докато те се подготвяха да нахлуят в Капитолия.

Демонстрациите излязоха извън контрол в сградата на Конгреса, където законодателите потвърждаваха победата на Байдън. Четирима протестиращи и служител на реда загинаха вследствие на сблъсъците.

Седмица по-късно Тръмп се превърна в първия американски президент, който подлежи на процедура по импийчмънт два пъти.

Къде е Тръмп сега?

Доналд Тръмп напусна Белия дом в сряда сутринта и отлетя към неговия голф клуб във Флорида. Той пристигна там минути, преди Байдън да поеме властта във Вашингтон.

Очаква се Тръмп да остане в курорта въпреки опасенията на някои от неговите съседи относно увеличения трафик и засилената сигурност.

Според новини Тръмп иска да набере два милиарда долара за президентската библиотека и обмисля идеята за формирането на нова политическа партия.

Кой ще защитава Тръмп?

Тръмп е избрал адвоката от Южна Каролина Бъч Бауърс, за да го защитава пред Сената по време на процедурата по импийчмънт, посочва сенатор Линдзи Греъм.

Според уебсайта му Бауърс е бил специален съветник в Министерството на правосъдието на САЩ при президента Джордж Буш.

Той също така е бил съветник на двама бивши губернатори на Южна Каролина - Ники Хейли и Марк Санфорд.