Най-лошата седмица за биткойн от март разклаща вярата в криптобума

Криптовалутата поевтинява рязко в последните няколко дни и някои анализатори очакват тази тенденция да продължи

17:27 | 22 януари 2021
Обновен: 17:27 | 22 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Резкия спад в цента на биткойн тази седмица поражда нови въпроси относно устойчивостта на криптовалутния бум.

Цените на цифровия актив се понижават с 14% тази седмица, отбелязвайки най-големия спад от март насам. Биткойнът е стабилен в петък, като се търгува на нива от над 32 000 долара, а анализаторите предупредиха, че продължителното поевтиняване под 30 000 долара може да предвещава допълнителни загуби, предава Bloomberg.

Някои анализатори твърдят, че биткойнът се превръща в мейнстрийм инвестиция с роля в хеджирането срещу рискове като слабост на долара и по-бърза инфлация. За други интересът към дигиталната валута е спекулативна мания, тъй като през изминалата година стойността на биткойна се увеличи повече от три пъти.

Посочването на това кой е отговорен за ралито на биткойн е една от многото криптозагадки. Анализаторите обаче най-често говорят за институционалния интерес и страхът от пропускане на добра възможност.

Например Grayscale Investments, която стои зад популярния биткойн тръст, през четвъртото тримесечие отчита общ приток на капитали от над 3 милиарда долара от своите продукти. Тази седмица BlackRock се потопи в крипто вселената, като позволи на два от своите фонда да купуват биткойн фючърси.

„Последните коментари на новият финансов министър на САЩ Джанет Йелън може да са сред причините за спада на биткойн през тази седмица“, каза Джехан Чу, управляващ партньор в блокчейн консултантската фирма Kenetic Capital. В своето изслушване за потвърждение в Сената Йелън отбеляза криптовалутата като област на загриженост за финансирането на тероризма и престъпността.

Описвайки подобни опасения като „неоснователни“, Чу каза, че е в ход „естествена корекция“ и че това няма да „обърне безпрецедентното асимилиране на биткойн в ДНК-то на Wall Street, което ще доведе до цена на криптовалутата от 100 000 долара през тази година“.

Някои стратези са по-скептични. Например, UBS Global Wealth Management наскоро предупреди, че няма нищо, което да спре сривът в големи цифрови валути на фона на регулаторни заплахи и конкурентите им, емитирани от централната банка.

„През последните няколко дни биткойн се търгуваше с около 30% по-ниско от последните си рекорди“, каза Фернандо Мартинес от крипто брокерска OSL. Следващото ключово ниво е 27 750 долара. Ако биткойн спадне до там, цената му може да се понижи и до 25 800, каза той.