Deutsche: По-вероятно е Tesla и биткойн да поевтинеят наполовина, отколкотo да поскъпнат двойно

89% от респондентите в анкета на банката смятат, че има балон на финансовите пазари

16:29 | 20 януари 2021
Обновен: 16:29 | 20 януари 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

По-вероятно е цената на акциите на Tesla и цената на биткойн да се понижат наполовина, отколкото да се удвоят през следващите 12 месеца, смятат мнозинството от анкетираните в проучване на Deutsche Bank, цитирано от Yahoo Finance.

Deutsche Bank е анкетирала 627 пазарни участника през миналата седмица, като 89% от респондентите смятат, че има балон на финансовите пазари.

“Когато попитахме по-конкретно за очакванията през следващите 12 месеца за биткойн и Tesla - емблема за потенциален технологичен балон, мнозинството от анкетираните посочиха, че е по-вероятно цената на акциите на компанията и цената на биткойн да се свият наполовина, отколкото да се удвоят спрямо сегашните си нива”, посочват от Deutsche Bank. От институцията добавят, че от изследването става ясно, че акциите на Tesla са по-уязвими към скорошно поевтиняване.

От Deutsche Bank отбелязват, че според анкетираните “разхлабената монетарна политика” вероятно ще продължи през 2021 г., като е малко вероятно Федералният резерв на САЩ да затегне политиката си преди края на годината.

Ралито при биткойн доведе до цена на криптовалутата от малко над 41429 долара - исторически връх, на 8 януари. Малко след това цената на биткойн се охлади до около 35 хиляди долара.

Според анализатори на JPMorgan биткойн може да поскъпне отново до над 40 хиляди долара в идните седмици, ако интересът на инвеститорите в Grayscale Bitcoin Trust остане висок. Ако това не се случи, цената на криптовалутата вероятно ще се понижи допълнително.

Акциите на Tesla поскъпват със 700% в рамките на година, което направи главния изпълнителен директор на компанията Илон Мъск най-богатия човек на света, детронирайки от водещата позиция основателя на Amazon.com Джеф Безос.

Въпреки това производителят на електромобили продължава да получава оптимистични ценови цели от анализаторите, като Даниел Ийвс от Wedbush постави цел за цена на акция на Tesla от 1250 долара.