Нов начин за залагане на фондовия пазар привлича по-младите инвеститори

Възможността да можеш да си купиш част от акция набира все по-голяма популярност

15:05 | 17 януари 2021
Обновен: 15:10 | 17 януари 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Покупката на дял от Apple или Tesla някога значеше изчисления на броя книжа, които инвеститорите могат да си позволят. Това вече не е от значение. Сега инвеститорите могат да платят каквото са готови да похарчат, дори това да е незначителна сума, пише The Wall Street Journal.

Мисленето преди всичко за долари или за определена сума вместо за акции представлява драстична промяна в света на личните финанси, предоставяйки нови възможности и рискове за инвеститорите. Практиката набира инерция благодарение не широкото разпространение на възможността да можеш да си купиш част от акции, както и желанието на индустрията да намали таксите за онлайн търговия до нула.

Тези развития направиха по-лесно и по-ефективно новите инвеститори да залагат по само един долар на акция. Волатилността, предизвикана от коронавирусната пандемия, и поскъпването на акциите на пазарни лидери като Apple и Tesla до стотици долари след това увеличиха причините за подобни ходове. Междувременно индексът S&P 500 се повишава със 73% спрямо достигнатото дъно през март.

Броят на фонд мениджърите, обслужващи инвеститори, фокусирани върху отделяната сума, се разширява успоредно с онлайн платформите за търговия. Един от тези гиганти Fidelity Investments стартира услуга в началото на 2020 г., наречена Stocks by the Slice, позволяваща на инвеститорите да купуват части от акции за пръв път в историята. При стартирането на услугата през февруари 75-процентен дял от търговията на инвеститорите беше чрез заделянето на определени суми. Този месец Fidelity заяви, че числата се доближават до 85%.

В бъдеще “ритейл инвеститорите ще мислят 100% в долари, не в акции”, заяви Скот Игнал от Fidelity. “Клиентите повече няма да се нуждаят от калкулатор, за да изчислят колко части от акцията могат да си купят”, добавя той.

Според поддръжници на идеята подобен подход помога за демократизацията на достъпа до фондовия пазар и за отварянето на индустрията за управление на богатства за нова вълна инвеститори. Също така обаче има и предизвикателства.

Някои посочват, че стратегията може да насърчи рисковите спекулации, които анализатори и експерти отбелязват, че в крайна сметка могат да доведат до загуба на пари от инвеститорите. Мисленето за инвестицииите чрез заделяне на определена сума, предупреждават някои, може да дистанцира новите инвеститорите от вложенията им или да им попречи за по-доброто разбиране на пазарните движения.

“Ако предоставите на хората по-малко пространство за правене на грешки, те все пак ще продължат да правят грешки”, посочва Лари Харис, бивш главен икономист на Комисията по ценните книжа и борсите.

“Също така обаче, когато правите грешки, може да се поучите на по-ниска цена”, добавя той.

Възможността за плащането на малки суми за притежание на части от акции не е нова. Новото е възможността за търговия с части от акции по време на търговските часове. Компании като Fidelity и Robinhood вече могат да изпълняват поръчки за частично купуване на акции незабавно, като изпълняват поръчки на останалите трейдъри или на борсово търгуваните фондове.

Основаната през 2013 г. Robinhood е един от най-големите печеливши от този преход. Нейното приложение вече има 13 милиона потребители на средна възраст от 31 години. Инвеститорите могат да започнат с малък залог в размер на един долар, но най-често те залагат по десет долара.

Големи конкуренти също предприемат подобни ходове. Миналия юни Charles Schwab стартира програма за търговия на части от акции, наречена “Stock Slices”, която вече има над 150 хиляди потребители. Според компанията възрастта на клиентите на програмата е по-ниска от тази на потребителите на платформата ѝ. Те обикновено купуват част от акции за 275 долара, посочват от Schwab, което е под цената на акциите на компании като Tesla и Netflix.