Тръмп: Първият в историята на САЩ президент с два импийчмънта

Американският президент беше импийчнат от Камарата на представителите по обвинения в подбуда към въстание, ако Сенатът го осъди, ще му бъде забранено да заема отново ръководна длъжност

08:59 | 14 януари 2021
Обновен: 09:06 | 14 януари 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Камарата на представителите на САЩ импийчна за втори път президента Доналд Тръмп по обвинения за "подбуждане към въстание" заради бутновете в Капитолия миналата седмица, предава BBC.

Десет републиканци застанаха на страната на демократите по време на вота за наказателната процедура срещу 45-ия президент - 232 гласуваха "за" и 197 "против". Процесът в Сената обаче ще бъде стартиран едва след като Джо Байдън положи клетва като новия президент на САЩ следващата седмица.

Доналд Тръмп става първият президент в историята на САЩ, който е импийчнат два пъти.

Контролираната от демократите долна камара на Конгреса гласува в сряда след двучасов страстен дебат, докато въоръжените войски на Националната гвардия патрулираха в сграда на Капиталоия и района около нея. ФБР предупреди за възможни въоръжени протести във Вашингтон и всички 50 щатски столици преди инаугурацията на Байдън на 20 януари.

Във видео, публикувано след гласуването в Конгреса, Тръмп призова поддръжниците му да запазят спокойствие, без да споменава импийчмънта си. "Насилието и вандализмът нямат място в нашата страна ... Никой мой истински поддръжник никога не би подкрепил политическото насилие", заяви импийчнатият президент, издавайки мрачен и помирителен тон.

За какво бе обвинен Тръмп?

Обвиненията за импийчмънт са политически, а не наказателни. Президентът беше обвинен от Конгреса за подбуда към въстание на Капитолия чрез речта си на 6 януари на митинг пред Белия дом.
Тръмп призова своите привърженици "мирно и патриотично" да направят всичко възможно гласът им да бъде чут , но също така и "да се борят със зъби и нокти" срещу изборите, за които той невярно претендираше, че са откраднати.

След думите на Тръмп негови поддръжници нахлуха в Капитолия, принуждавайки американските сенатори и конгресмени да преустановят сертифицирането на резултатите от изборите и да се евакуират. Сградата беше заключена и петима души загинаха в метежа.

В обвинениeтo за импийчмънт се посочва, че Тръмп "многократно е отправял фалшиви изявления, в които твърди, че резултатите от президентските избори са измамни и не трябва да бъдат приемани от американската нация".

Обвинението гласи още, че след това Тръмп, повтаряйки тези думи, "умишлено е отправил изявления пред тълпата, насърчавайки неговите поддръжни, което само по себе си очаквано е довело до беззаконни действия в Капитолия", водещи до насилие и загуба на живот. „Президентът Тръмп сериозно застраши сигурността на Съединените щати и техните държавни институции, заплаши целостта на демократичната система, намеси се в мирното предаване на властта и застраши равностоен клон на управлението", гласи текста на обвинението

Миналата седмица 139 републиканци гласуваха против приемането на резултата от изборите през 2020 г. 

Какви бяха позициите на конгресмените по време на дебата?

Членовете на Конгреса отправиха аргументи "за" и "против" процедурата в същата камара, където миналата седмица се криеха под столове и облякоха противогази, докато протестиращите щурмуваха сградата.

Председателят на камарата Нанси Пелоси заяви пред конгресмените, че "президентът на САЩ е този, който подбуди това въстание, този въоръжен бунт срещу общата ни държава".

"Той трябва да си отиде. Той представлява ясна и настояща опасност за нацията, която всички обичаме."

Демократичният конгресмен Джулиан Кастро определи Тръмп като "най-опасния човек, който някога е седял в Овалния кабинет".

Повечето републиканци не се стремяха да защитят тезата на Тръмп, а аргументираха, че импийчмънтът като процедура е заобиколил обичайните изслушвания и призоваха демократите да го откажат в името на националното единство.

"Уволнението на президента за толкова кратък период от време би било грешка", коментира Кевин Маккарти - лидерът на републиканското малцинство в Камарата.

"Това не означава, че президентът не е виновен. Президентът носи отговорност за нападението на Конгреса в сряда от мафиоти".

Джим Джордън, републиканец от Охайо, обвини демократите в безразсъдно разделяне на страната, преследвайки политическа вендета.

"Тук става въпрос за хващане в крачка на американския президент", каза Джордан. "Винаги е целта им е била да го хванат независимо от всичко. Това е тяхната мания".

Сред членовете на партията на президента, които гласуваха за импийчмънта му, беше и треторазрядния републикански конгресмен Лиз Чейни.

Лиз Чени, представляваща Уайоминг, която е дъщеря на бившия вицепрезидент Дик Чейни, коментира бунта в Капитолия, казвайки, че "никога не е имало по-голямо предателство от страна на президент".

Какво случва сега?

Обвиненията ще бъдат прехвърлени към Сената, където ще се проведе съдебен процес, за да установи вината на държавния глава.

За да бъде осъден Тръмп, е необходимо мнозинство от две трети, което означава, че най-малко 17 републиканци ще трябва да гласуват редом с демократите в равномерно разделената 100-местна горна камара.

Около 20 сенатски републиканци ще гласуват за осъждането на президента, съобщи във вторник New York Times.

Ако бъде осъден от Сената, американските законодатели могат да проведат още един вот, за да му попречат да се кандидатира отново - което той посочи, че планира да направи през 2024 г. Но процесът няма да бъде започнат през оставащата седмица от мандата на Тръмп.

Лидерът на републиканския Сенат Мич Макконъл посочи в изявление, че „предвид правилата, процедурите и сенатските прецеденти, които управляват процесите по импийчмънт на президента, просто няма шанс да бъде проведен справедлив или сериозен процес преди встъпването в длъжност на Байдън през следващата седмица".

Макконъл поясни, че ще бъде в най-голям интерес за нацията, ако Конгресът се съсредоточи върху безопасен и подреден преход на властта за предстоящата администрация на Байдън. Лидерът на сенатското мнозинсто също заяви в бележка до колегите си, че не е взел окончателно решение как ще гласува.

Съзнавайки, че първите му дни от аднимистрацията му могат да бъдат диктувани от драмата за импийчмънт, Байдън заяви, че се надява сенаторите да не пренебрегват „другите спешни процедури за тази нация“, като одобряване на кандидатите за кабинета му, икономическите стимули и национална програма за ваксинация.

Републиканският конгресмен Марджори Тейлър Грийн от Джорджия обаче заяви, че ще подаде иск за импийчмънт на Байдън, обвинявайки го в злоупотреба с власт, ден след като демократът положи клетва.

Никой президент на САЩ не е бил отстраняван от длъжност чрез импийчмънт. Тръмп беше импийчнат от Камарата на представителите през 2019 г. заради връзките му с Украйна, но след това бе оправдан от Сената. Подобен сценарий беше разигран и с Бил Клинтън през 1998 г. и Андрю Джонсън през 1868 г.

Импийчмънт: Най-важните неща

- Какво представлява импийчмънт? Импийчмънт е процедурата, въз основа на която действащият президент може да бъде обвинен в дадено престъпление срещу нацията. В този случай президентът Тръмп е обвинен в подстрекателство към въстание, насърчавайки своите привърженици да щурмуват Капитолия;

- Може ли Тръмп да бъде отстранен от длъжност? Обикновено мнозинство от Камарата на представителите е достатъчно, за да го импийчне, но за да бъде отстранен от длъжност, той трябва да бъде осъден по тези обвинения в Сената, където е необходимо две трети мнозинство и е далеч от гарантирано;

- И какво означава като цяло? Това е вторият импийчмънт на Тръмп и въпреки че процесът може да започне след края на мандата му, присъда би означавала, че ще му бъде забранено отново да заеме ръководна длъжност.