Какво може да научи АЦБ за отрицателните лихви от Европа?

Централната банка обмисля възможността за използване на този инструмент в помощ на икономиката да излезе от кризата

13:47 | 12 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Великобритания търси начини да се дистанцира от европейските си съседи след Brexit. По отношение на паричната политика обаче Обединеното кралство скоро може да стане по-европейскo, тъй като Английската централна банка проучва възможността за намаляване на лихвените проценти под нулата, както централните банки в Дания, Швеция, Швейцария и еврозоната направиха в близкото минало.

В реч в понеделник Силвана Тенейро, член на комисията по парична политика, определяща лихвените проценти, заяви, че международните данни показват, че отрицателните лихви са полезен инструмент за стимулиране на растежа и ускоряване на инфлацията. "Критиката, че причиняват повече вреда, отколкото полза, изглежда преувеличена", смята тя, цитирана от Bloomberg.

Интелектуалното противопоставяне по отношение на отрицателните лихви протича по следния начин. Техните поддръжници смятат, че таксуването на заемодателите за парите, държани в централната банка, ще ги подтикне да предоставят повече кредити. Отрицателните лихви също така обезкуражават инвеститорите да държат парите си във валута, което води до обезценяване, а това от своя страна може да стимулира износа и да оскъпи вноса. И накрая, ако банките прехвърлят част от допълнителните разходи на спестители, те ще харчат или инвестират повече, за да избегнат задържането на пари по банковите си сметки, което от своя страна ще помогне за възстановяването.

Критиците отвръщат, че приемането на ставки под нулата предизвиква прекомерен риск от инвеститори, които търсят доходност във все по-екзотични сфери на финансовия сектор. Що се отнася до самите банки, лихвите под нулата се смятат за твърде болезнени за рентабилността, което ги кара да намалят кредитирането, за да защитят маржовете си. И накрая - отрицателните лихви всъщност могат да подтикнат потребителите да спестяват повече, тъй като се страхуват от риска от все по-високи такси върху депозитите им, което може да доведе до забавяне на икономическия растеж.

Централните банкери на Великобритания имат голямата привилегията разгледат опита на други страни, които вече са понижили лихвите си до отрицателна територия.

Обединеното кралство има редица особености, които също трябва да се вземат предвид. Страната е по-малка от еврозоната (макар и не в сравнение с Дания, Швеция или Швейцария) и нейните компании заемат повече от финансовите пазари. Домакинствата са склонни да имат повече дългове и по-голям дял на ипотеки с променлива лихва или краткосрочни фиксирани лихви. И накрая, най-големите британски банки финансират по-голямата част от своите заеми за домакинствата от депозити на домакинства.

По думите на Тенейро преминаването към нулеви лихви води до ефективно предаване на решенията на паричната политика както през финансовите пазари, така и в банковата система. „Има малко доказателства за отрицателен ефект върху рентабилността на банките, въпреки че изглежда, че заемодателите не прехвърлят допълнителни разходи върху потребителите чрез отрицателни лихвени проценти. Там, където го правят - например при компаниите - крайният резултат изглежда е стимулиране разходите и инвестициите“, твърди Тенейро.

Проучването, което Тенейро цитира, обаче идва с някои ограничения. Например голяма част от доказателствата са от работа на изследователи от самите централни банки, което говори за възможен елемент на пристрастие. Въпреки това, цитираните независими изследвания показват много сходни резултати.

Освен това е трудно да се разграничи точният ефект на отрицателните лихви от други инструменти на паричната политика, използвани едновременно в контекста на рязко влошаване на инфлацията и растежа. И все пак Тенейро посочва опита на Дания, която намали лихвите под нулата „само“, за да защити връзката между кроната и еврото: И тук експериментът даде стимул за икономиката (макар и по-малко, отколкото другаде).

"Особеностите на Великобритания може дори да засилят аргумента за отрицателни лихви", твърди Тенейро. Например по-високото ниво на задлъжнялост и разпространението на ипотеките с плаваща лихва може да означава, че въвеждането им ще има по-непосредствено въздействие върху потребителите. По подобен начин, тъй като Великобритания е малка, отворена икономика, въздействието на отрицателните лихви върху валутата може да бъде по-мощно, отколкото в еврозоната, и всъщност да бъде ефективен начин за връщане на инфлацията към целта на АЦБ.

Отрицателните ставки няма да разрешат икономическата криза в Обединеното кралство, което е последица от пандемията Covid-19 преди всичко. Въпреки това АЦБ трябва да използва всички полезни инструменти, които са потенциално на нейно разположение, включително отрицателни лихви, смятат икономисти.