Русия за първи път държи повече злато вместо долари в резервите си

Промяната е част от по-широка стратегия на президента Владимир Путин за “дедоларизация” на руската икономика

13:19 | 12 януари 2021
Обновен: 13:19 | 12 януари 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Многогодишните усилия за намаляване на експозициите към американски активи за първи път увеличиха дела на златото в международните резерви на Русия, които са на обща стойност от 583 милиарда долара, съобщава Bloomberg.

Делът на златото в резервите на централната банка в края на юни 2020 г. възлиза на 23%, става ясно от доклад, публикуван в понеделник. Делът на доларовите активи се понижава до 22% спрямо над 40% през 2018 г.

Златото има

Златото има по-голям дял от долара в резервите на Русия за пръв път. Графика: Bloomberg 

Промяната е част от по-широка стратегия на президента Владимир Путин за “дедоларизация” на руската икономика и намаляване на уязвимостта ѝ към американски санкции на фона на влошаващите се отношения между Москва и Вашингтон. Златото сега има втори по големина дял в резервите на централната банка след еврото. Делът на юаните е около 12%.

Увеличението на златните резерви на Русия беше последвано от 26-процентен ръст на цените на благородния метал между юни 2019 г. и юни 2020 г. Централната банка е закупила злато за 4,3 милиарда долара през периода, става ясно от доклада.

Русия увеличава

Русия увеличава международните си резерви през последните години. Графика: Bloomberg 

Русия похарчи над 40 милиарда долара за покупки на злато през последните пет години, което я прави най-големият купувач в света. Централната банка заяви, че е спряла да купува злато през първата половина на миналата година, след като цените на петрола се сринаха.