На пазарите настроенията охладняха, докато Вашингтон се готви за отстраняване на Тръмп

Камарата на представителите ще пристъпи към процедура по импийчмънт на президента, но преди това ще поиска отстраняването му спрямо 25-а поправка

12:37 | 11 януари 2021
Обновен: 12:37 | 11 януари 2021
Автор: Николета Рилска
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Chris Kleponis/Polaris/Bloomberg
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Chris Kleponis/Polaris/Bloomberg

Акциите на развиващите се пазари в по-ранните часове на днешната сесия отбелязаха най-големите седмични повишения на цените си от началото на ноември, след като демократите поеха контрол над Сената на фона на оптимизма за повече фискални стимули, пише Bloomberg. Рисковите активи поскъпнаха въпреки хаоса в САЩ след щурма на Капитолия, докато доходността по облигациите се покачи с над 1% за пръв път след удара на пандемията от март, насърчавайки долара и натежавайки на валутите на развиващите се страни, пише Bloomberg. Бързо обаче последва успокояване на пазарите и инвеститорите заеха по-предпазлив подход, като дори всички големи борси в Европа се озоваха на червена територия. 

Демократите поеха контрол над Сената за пръв път от шест години насам след две изборни победи в Джорджия - щат, който не е изпращал сенатор на Демократическата партия във Вашингтон от две десетилетия.

Междувременно новоизбраният американски президент Джо Байдън призова за трилиони долари незабавна допълнителна фискална подкрепа, включително чрез увеличаване на директните плащания.

Байдън беше признат от Конгреса за следващ американски президент, приключвайки двата месеца на неуспешни опити за оспорване на вота от неговия предшественик Доналд Тръмп, които ескалираха с щурма на Капитолия в сряда.

Камарата на представителите в САЩ ще пристъпи тази седмица към процедура по импийчмънт на Тръмп, обяви председателят на доминираната от демократите долна камара на Конгреса Нанси Пелоси, цитирана от Investor.bg.

Но преди това Камарата все пак ще поиска от вицепрезидента Майк Пенс и членовете на кабинета да се позоват на 25-ата поправка от американската конституция и да обявят Тръмп за негоден да заема президентския пост.

Основанието е, че Тръмп, който отказваше да признае загубата си от демократа Джо Байдън на президентските избори през ноември, е подбудил свои поддръжници да нахлуят на Капитолия в сряда с необоснованите си твърдения, че изборната победа му е била отнета.

В писмо до колегите си от Камарата на представителите Пелоси пише, че долната камара на Конгреса ще действа с тържественост, но и в спешен порядък, защото остават броени дни до края на мандата на президента на 20 януари.

Пелоси уточни, че днес нейният екип ще поиска да бъде гласувана резолюция, призоваваща вицепрезидента и кабинета да се позоват на 25-ата поправка.

Самият вот в Камарата на представителите ще се състои утре. След това вицепрезидентът и кабинетът ще имат 24 часа, за да се задействат. В противен случай долната камара на Конгреса ще пристъпи към процедура по импийчмънт на президента.

Междувременно изследване на ABC News/Ipsos, публикувано в неделя, установява, ченад половината от американците - 56%, смятат, че Тръмп трябва да бъде отстранен от Белия дом преди края на мандата му, пише MarketWatch.

Миналата седмица ще бъде запомнена и на фондовата борса в САЩ като периодът, в който индексите достигнаха нови рекордни стойности въпреки влошаващата се пандемията и щурма на Капитолия.

Индексите Dow Jones Industrial Average, Nasdaq Composite и S&P 500 приключиха седмицата на исторически върхове, а Russell 2000 се понижи в края на седмицата малко под пика, който достигна в четвъртък, но повишението му за седмицата е в размер на 5,9%.

Контрастът между представянето на фондовата борса, ръстът на новозаразени с коронавирус и трусовете в САЩ попадна във фокуса на много анализатори.

Консенсусът сред тях е, че причините за ръстовете на борсата са надеждите около “синята вълна”, която да доведе до повече правителствени разходи.