Тръмп може да изгуби любимата си трибуна за изява след щурма в Капитолия

Американският президент отдавна използва платформата, за да заобикаля медиите и да се обръща директно към избирателите си

16:32 | 7 януари 2021
Обновен: 20:08 | 7 януари 2021
Автор: Николета Рилска
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Eric Lee/Bloomberg
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Eric Lee/Bloomberg

Трудно е да се предположи, че американският президент Доналд Тръмп има бъдеще в Twitter, пише BBC.

Въпреки че президентът твърди, че мрази големите технологични гиганти, той обича да използва социалната платформа. Тръмп използва Twitter, за да заобикаля медиите и да се обръща директно към гласоподавателите си.

Междувременно Twitter също се възползва от интереса на президента в ролята си на място, на което могат да бъдат прочетени последните изявления на най-могъщата политическа личност в света.

В сряда Twitter не само заключи профила на президента, но постави под въпрос дългосрочното му бъдеще на платформата.

На теория компанията само спря акаунта на Тръмп за 12 часа, но в изявления заяви, че „бъдещи нарушения на правилата на Twitter... ще доведат до постоянно спиране на акаунта @realDonaldTrump“.

Всъщност Тръмп нарушава тези права през цялото време.

Политиките на Twitter за гражданска почтеност посочват, че платформата не може да се използва за манипулиране или намеса в избори или други граждански процедури.

Публикациите на Тръмп с измислени твърдения за масови измами постоянно правят това.

Междувременно Twitter има много специфични правила за световните лидери.

“Разбираме, че понякога може да е от обществен интерес да позволим на хората да виждат публикации, които в противен случай бихме свалили”, гласи едно от правилата на компанията. “Понастоящем ние ограничаваме изключенията до един ключов вид публично съдържание от обществен интерес - публикации на държавни служители”, отбелязват от Twitter.

От BBC посочват, че се водят постоянни дебати на висше равнище в Twitter относно постоянното забраняване на профила на Тръмп.

Според главния изпълнителен директор на компанията Джак Дорси е от обществен интерес профилът да се поддържа активен, макар и с предупредителни съобщения, освен ако президентът не подбужда насилие офлайн, както се случи в сряда.

Думите на Тръмп в социалната медия помогнаха за инициирането на щурма в Капитолия в сряда вечер. След като той отстъпи от президентския пост, решението на компанията да блокира профила му би било далеч по-лесно.

Всички социални медии имат ясни правила, че ако гражданин разпространява конспиративни теории и популяризира екстремизма, ще бъде отстранен. Тръмп няма да е изключение.

Всички компании са наясно, че новоизбраният президент Джо Байдън смята, че технологичните гиганти не са направили достатъчно, за да преустановят разпространението на речта на омразата и фалшиви новини на платформите си.

Сега те отчаяно искат да покажат, че всъщност могат да контролират собствените си платформи, без да са необходими строги законови реформи.