Twitter и Facebook блокираха профилите на Тръмп след бунтовете в Капитолия

Twitter пожела от президента на САЩ да изтрие определени публикации след „повтарящи се и тежки“ нарушения на правилата за гражданска почтеност

08:40 | 7 януари 2021
Обновен: 08:44 | 7 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Twitter и Facebook спряха профилите на Доналд Тръмп за първи път, засилвайки усилията си  срещу публикациите на президента в социалните медии, след като той насърчи и подкрепи бунтовете в Капитолия в САЩ.

Twitter пожела от Тръмп да изтрие определени публикации след „повтарящи се и тежки“ нарушения на правилата относно дезинформацията за изборите, включително видео, в подкрепа на бурните протести във Вашингтон срещу загубата му през ноември от Джо Байдън. Същият видеоклип също беше премахнат от YouTube на Google , а  от Facebook заявиха, че забраняват публикуването на страницата на Тръмп за 24 часа, предава Bloomberg.

„В резултат на безпрецедентната и продължаваща насилствена ситуация във Вашингтон, DC, ние изисквахме премахването на три туита от @realDonaldTrump, публикувани по-рано днес заради многократни и тежки нарушения на нашата политика за гражданска почтеност“, написа Twitter в публикация на своя сайт. След като туитовете бъдат изтрити, Тръмп ще си върне акаунта след 12-часово блокиране.

От години социалните медии - особено Twitter - са предпочитаният начин на Тръмп да разпространява информация директно сред обществеността. От ноември Тръмп публикува редовно, без доказателства, че президентските избори са били "фалшифицирани". Twitter определи десетки публикации на Тръмп като заблуждаващи, а Facebook сигнализира за подвеждащи предизборни публикации и насочи потребителите към доверени новинарски сайтове, но в сряда беше първият път, когато президентът бе блокиран от двете платформи макар и  временно. Twitter се закани да забрани изцяло достъпа на Тръмп, ако той продължи да нарушава правилата.

„Бъдещите нарушения на правилата на Twitter, включително нашите политики за гражданска почтеност или насилствени заплахи, ще доведат до трайно спиране на акаунта @realDonaldTrump“, публикува компанията в своя профил @TwitterSafety.

Повечето съобщения на Тръмп в Twitter се показват едновременно във Facebook, където се разпространяват широко сред последователите чрез споделяне и коментиране. Наскоро компанията започна да етикетира заблуждаващи публикации на Тръмп с връзки към по-нататъшен контекст, като информация за победата на Байдън на изборите, но като цяло позволи на потребителите да продължат да споделят и реагират на публикациите му до временната забрана в сряда.

Видеото, което Тръмп бе помолен да премахне в Twitter, показва как президентът се обръща към размириците в Капитолия на САЩ. Той им каза „да се приберат у дома“, но също така нарича изборния резултат „измамен“.

Facebook, най-голямата социална мрежа в света, заяви, че е ужасена от бунтовете и премахва всички постове в подкрепа на протестите в Капитолия, призиви за носене на оръжия на определени места в САЩ и видеоклипове и снимки от протестиращите. „В този момент те представляват популяризиране на престъпна дейност, която нарушава нашите политики“, написаха от компанията в публикация в блога си. Instagram  също обяви, че ще блокира акаунта на Тръмп за 24 часа.

Един блокиран туит на Тръмп гласи: „Това са нещата и събитията, които се случват, когато свещената победа на изборите е толкова безцеремонно и злобно откъсната от великите патриоти, които са били третирани лошо и несправедливо дълго време".

Twitter е под натиск от години да заеме по-твърда позиция срещу акаунта на Тръмп, който той често използва за разпространение на словесни атаки и дезинформация.  В миналото компанията прилага други правила, за да ограничи разпространението на публикациите на Тръмп, без да ги премахва изцяло, включително предупредителни етикети, които закриват съдържанието на съобщенията.

Twitter за първи път характеризира част от туитовете на Тръмп като дезинформация през май, започвайки по-агресивен подход към постовете на президента в разгара на националните протести срещу расовото неравенство, предизвикани от смъртта на Джордж Флойд. От ноември насам десетки туитове на Тръмп са скрити или етикетирани като „погрешно разчитане на изборните резултати“.