Пенс за първи път се противопостави на Тръмп, протестиращи щурмуваха Капитолия

В безпрецедентен ход от страна на Пенс, който беше най-лоялният съюзник на Тръмп, вицепрезидентът отказа да се съобрази с неговите претенции

22:41 | 6 януари 2021
Обновен: 23:27 | 6 януари 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Вицепрезидентът Майк Пенс заяви, че няма правомощията да обърне резулата от президентския вот, противопоставяйки се на исканията на Тръмп да отхвърли едностранно гласовете на Избирателната колегия, подадени от електорите на оспорваните щати по време на днешната сесия в Конгреса, съобщава Bloomberg

Този ход предизвика скоростна реакция от страна на Тръмп, разкривайки безпрецедентен разрив в американската администрация и допълнително нагнети протестите в подкрепа на Тръмп в Капитолия. Протестиращи пробиха полицейския кордон около сградата на Конгреса, принуждавайки охраната да постави под ключ двете законодателни камари.

Пенс публикува изявлението, в което декларира намеренията си, само няколко минути преди съвместно заседание на Конгреса, свикано да ратифицира резултатите, удостоверяващи официално, че Джо Байдън ще бъде следващия президент на САЩ

„Смятам, че моята клетва да подкрепям и защитавам Конституцията ме ограничава да претендирам за едностранна власт, която да определя кои електорални гласове трябва да бъдат преброени и кои не“, заяви Пенс в писмо до Конгреса.

Този ход предизвика скоростни критики от страна на Тръмп, който написа в Twitter, че Пенс „не е имал смелостта да направи това, което е трябвало“.

Пенс публикува изявлението си по същото време, когато Тръмп говореше на митинг пред хиляди негови поддръжници близо до Белия дом и заяви, че ще бъде „разочарован“, ако Пенс не „направи правилното нещо“ - да отхвърли гласовете на електорите и да ги изпрати обратно към щатите.

„Надявам се, че Майк има смелостта да направи това, което трябва. И се надявам, че той не слуша RINO и глупавите хора “, каза Тръмп, след като Пенс вече беше публикувал писмото си, използвайки акроним, който се отнася за републиканците, които не са съгласни с политика му (Republicans in Name Only).

По време на заседанието на Конгреса протестиращите се струпаха около полицейските барикади. Силите за сигурност заключиха сградата, а членовете на Камарата на представителите бяха евакуирани. Около сградата на законодателната власт се чуха гръмки шумове, след като силите за борба с безредиците, предприеха мерки за контрол на тълпата, включително използването на пепър спрей.

Отказът на Пенс да изпълни исканията на Тръмп може да навреди на политическото му бъдеще. Вицепрезидентът разглежда евентуална кандидатура за Овалния кабинет през 2024 г. Но всяка ответна реакция на сегашния президент заради днешните събития има потенциала да накърни репутацията му в очите на привържениците на Тръмп, чиято подкрепа Пенс вероятно ще трябва да си осигури

В продължение на четири години в Белия дом Пенс бе най-лоялният съюзник на Тръмп, като почти никога не е бил публично несъгласен с президента. Но исканията на президента Пенс да прекрачи закона и да му предостави още четири години в Белия дом се оказаха твърде големи.

Пенс председателства съвместно заседание на Конгреса за преброяване на гласовете на Избирателната колегия и удостоверяване на победителя. Но продължаващите претенции на Тръмп, че е налице широко разпространена измама в изборите, която му е коствала победата, превърна събитието в напрегната афера, която се очаква да продължи с часове, докато съюзниците му отхвърлят гласовете от оспорваните щати.

Като частично съобразяване с желанията на Тръмп, Пенс заяви, че ще позволи да бъдат повдигнати възражения от членовете на двете камари и да бъдат представени доказателства. Вицепрезидентът повтори неоснователните твърдения на Тръмп, че са установени „нередности при гласуването през ноември“ и следователно възраженията трябва да бъдат повдигнати

Съвместната сесия продължи само няколко минути преди конгресмените да се оттеглят в почивка, за да обсъдят възраженията срещу Избирателната колегия и по-специално гласовете на електорите от Аризона, бивш бастион на републиканците, който Байдън спечели. Това е първото от няколко възражения, които се очаква да бъдат отправени от републиканските членове на Конгреса. Пенс заяви, че жалбата е подадена в писмена форма от конгресмен и сенатор - следователно е „законна“.

Тръмп и неговите съюзници твърдят, че Пенс е способен да десертифицира гласовете и да ги изпрати обратно в щатите, като местните законодателни органи сами да определят победителя. Но нито Конституцията, нито федералният закон предоставят тези правомощия на вицепрезидента.

Ролята на вицепрезидента в съвместното заседание е до голяма степен церемониална - поддържане на реда, изслушване на възражения и обявяване на резултатите. Но Тръмп се беше обърнал към Пенс като последна надежда да се задържи на власт.

"Майк Пенс ще трябва да го направи за нас и ако не го направи, това ще бъде тъжен ден за страната ни", каза Тръмп по време на митинга.