Щурмът на Конгреса от поддръжниците на Тръмп: пристигането на полицията

6 януари 2021, Вашингтон

01:49 | 7 януари 2021
Обновен: 02:28 | 7 януари 2021
Автор: Силвия Грозева

Председателят на долната Камара Нанси Пелоси обяви, че лидерите на Конгреса ще подновят общото заседание, за да потвърдят победата на президентските избори на Джо Байдън, след като на Капитолия "отново може да се работи".

Facebook спря видео на президента Доналд Тръмп, призоваващ привържениците си, които в същото време щурмуваха Конгреса "да се приберат у дома", но и в което обявяваше без основания, че изборите са били "откраднати".

Twitter ще ограничи разпространенито на туитове, насърчаващи насилието на Капитолия.

Президентът на Генералната асамблея на ООН осъди насилието и "прекъсването на демократичния процес в страната-домакин на Обединените нации".

Привърженици на Тръмп се събраха не само във Вашингтон, но и в други американски градове - Атланта, Денвър, а полицията в Орегон задържа един човек.

Вирджиния обяви извънредно положение и въведе полицейски час. Полицейски час има и във Вашингтон.

Международната общност осъди безредиците в столицата на САЩ. Министър-председателят на Ирландия каза, че следи събитията във Вашингтон "с огромна тревога".
Нидерландският министър-председател призова Тръмп "да признае днес Джо Байдън като бъдещия президент на страната".

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео написа в туитър: "Атаката срещу Капитолия е неприемлива. Беззаконието и бунтовете - тук или по света - са винаги неприемливи. Пътувал съм в много страни и винаги поддържам правото на всеки човек да протестира мирно за убежденията и каузите си".