Китайският крал на бутилираната вода вече е по-богат от Уорън Бъфет

Състоянието на Джун Шеншен се повишава с 13,5 милиарда долара от началото на 2021 г.

11:50 | 6 януари 2021
Обновен: 13:37 | 6 януари 2021
Автор: Николета Рилска
Инвеститорът и ръководител на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Инвеститорът и ръководител на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Богатството на Джун Шеншен достига нови рекорди, съобщава Bloomberg.

Председателят на Nongfu Spring - компания за бутилиране на вода, надмина по богатство Уорън Бъфет, след като състоянието му се повиши с 13,5 милиарда долара от началото на 2021 г. до 91,7 милиарда долара към вторник, става ясно от индекса Bloomberg Billionaires.

66-годишният Шеншен вече е шестият по богатство човек в света. Акциите на Nongfu поскъпнаха с 18% в първите две търговски сесии на 2021 г., с което ръстът на цените им от септември насам премина 200%.

Шеншен листна на борсата и производителя на ваксини Beijing Wantai Biological Pharmacy Enterprise Co. през април. Оттогава насам акциите на компанията поскъпват с над 2800%.

Миналата седмица Шеншен детронира Мукеш Амбани от позицията му на най-богат човек в Азия и се доближи до включване в списъка на милиардерите, притежаващи над 100 милиарда долара. Бъфет е извън тази група с нетно състояние от 86,2 милиарда долара.

Инвеститорите се насочват към китайски акции от потребителския сектор на фона на демонстрациите на страната за силно възстановяване след удара от Covid-19, като анализаторите са все по-оптимистично настроени спрямо книжата на Nongfu.

Въпреки че коронавирусната пандемия натежа на по-голямата част от глобалната икономика през 2020 г., годината се оказа добра за супербогатите. 500-те най-богати хора в света добавят 1,8 трилиона долара към състоянията си, като общото им богатство нараства до 7,6 трилиона долара в края на годината. Шеншен е най-големият печеливш в Азия, като богатството му се увеличава с над 71 милиарда долара - най-много след това на основателя и главен изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск и на ръководителя на Amazon.com Джеф Безос.

Забележително изключение е Джак Ма, който доскоро беше най-богатият човек в Азия. Той не е виждан на публични събития откакто китайските регулатори отмениха първичното публично предлагане на Ant Group за 35 милиарда долара. Нетното богатство на Ма се понижава с около 10 милиарда долара от октомври и сега той се нарежда на 25-о място сред най-богатите хора в света.