Безос и Мъск изпратиха 2020 г. с рекорден ръст на богатствата си

Най-богатите 500 души в света добавят 1,8 трилиона долара към общото си нетно състояние през изминалата година

17:48 | 1 януари 2021
Обновен: 17:52 | 1 януари 2021
Автор: Николета Рилска
Основателят и главен изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg
Основателят и главен изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Милиардерите винаги са пътували в различна орбита от останалите хора по света. 2020 г. обаче затвърди големите им предимства, пише Bloomberg.

Докато по-голямата част от света се бори с ръста на безработицата и понижения икономически растеж, най-бoгатият 0,001% от населението се възползваха от кризата, регистрирайки безпрецедентен ръст на богатството си.

Най-богатите 500 души в света добавят 1,8 трилиона долара към общото си нетно състояние през изминалата година, което достига 7,6 трилиона долара, сочи индекса Bloomberg Billionaires. Еквивалентно на 31%, това е най-големият годишен ръст на състоянието им в 8-годишната история на индекса и скок в рамките на три трилиона долара от момента на срива на пазара през март.

Ръстовете са непропорционални на върха на класацията, където петимата най-богати нейни представители сега притежават състояния в размер на над 100 милиарда долара, а други 20 имат по над 50 милиарда долара.

Основателят на Amazon Джеф Безос остава най-богатият човек в света благодарение на нарастващия интерес към онлайн търговията по време на блокадите за овладяване на пандемията. Илон Мъск печели най-много в списъка заради неколкократния ръст на цените на книжата на Tesla.

Общо състоянията на двамата милиардери се увеличават с около 217 милиарда долара в 12-е месеца на 2020 г. - достатъчно, за да се изпратят чекове за по две хиляди долара на над 100 милиона американци.

Основателят и

Основателят и главен изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg 

Междувременно главният изпълнителен директор на Zoom Ерик Юан натрупа популярност заради увеличения интерес към платформата. Затварянето на спортни зали пък принуди мнозина да се насочат към алтернативи в домашни условия, което направи милиардер главния изпълнителен директор на Peloton Interactive Джон Фоули.

Баща и син зад сайта за използвани коли Carvana.com се превърнаха в една от най-богатите фамилии на планетата, докато братята близнаци Камерън и Тайлър Уинкълвос успяха отново да се нарекат милиардери на фона на възстановения интерес към криптовалути.

Бързото справяне с коронавирусната пандемия в Китай доведе до добавянето на 569 милиарда долара към състоянията на представителите на страната в индекса - повече отколкото на която и да е друга държава, с изключение на САЩ.

Джун Шеншен, който печели състоянието си от компания за бутилиране на вода и производител на ваксини, се превърна в най-богатия човек в Азия, след като първичните публични предлагания на двете му дружества увеличиха нетното му състояние. Той измести от водещото място Мукеш Амбани, който започна да трансформира конгломерата си в гигант в сектора на електронната търговия и технологиите.

Не всички милиардери от региона спечелиха през 2020 г. Джак Ма започна годината като най-богатия човек в Китай, но състоянието му се сви на фона на засиления регулаторен натиск от страна на Пекин и отмяната на IPO-то на Ant Group.

Малцина извън биотехнологичния сектор бяха чували за Moderna или BioNTech в началото на 2020 г. В края на годината обаче те се превърнаха в първите компании, успешно разработили ваксини срещу Covid-19, чието разпространение вече започна.

Угур Шахин, германски учен и син на турски емеигранти, ръководи разработването на ваксината на BioNTech, заедно със съпругата си Йозлем Туречи, която се превърна в първата, получила одобрение за употреба в САЩ. Сахин посочва, че фокусът им винаги е бил върху науката, не върху предприемачеството, но делът му в компанията увеличи нетното му богатство до 3,6 милиарда долара.

Междувременно Макензи Скот, бившата съпруга на Джеф Безос, направи дарения за почти шест милиарда долара в рамките на няколко месеца. Въпреки дарените средства тя приключи 2020 г. значително по-богата отколкото беше в началото на годината.