Най-богатият човек в Азия е натрупал състояние от ваксините и бутилиране на вода

Състоянието на Джун Шеншен се повишава със седем милиарда долара през тази година до 77,8 милиарда долара

11:21 | 1 януари 2021
Автор: Николета Рилска
Джун Шеншен, най-богатият човек в Азия. Снимка:  Jiang Xin/VCG via Getty Images
Джун Шеншен, най-богатият човек в Азия. Снимка: Jiang Xin/VCG via Getty Images

Азия има нов най-богат човек, натрупал състоянието си благодарение на производството на ваксини и компания за бутилиране на вода, пише BBC.

Състоянието на Джун Шеншен се повишава със седем милиарда долара през тази година, което му помага да изпревари най-богатия индиец Мукеш Амбани, както и най-богатия човек в Китай Джак Ма.

Богатството на Шеншен достига 77,8 милиарда долара, което го прави 11-я най-богат човек в света според индекса Bloomberg Billionaires.

Шеншен направи производителя на ваксини Beijing Wantai Biological публична компания през април с листване на акциите ѝ на китайската фондова борса.

Три месеца по-късно той направи същото и с Nongfu Spring - компанията му за бутилирана вода, която се листна на борсата в Хонконг.

По това време тези ходове му помогнаха да увеличи състоянието си и да изпревари Джак Ма, основателят на Alibaba, който по-рано беше най-богатият човек в Китай и Азия.

Оттогава насам акциите на Nongfu Spring поскъпват със 155% на борсата в Хонконг.

Цените на книжата на Beijing Wantai Biological отчитат на 2000-процентен ръст, а компанията е сред разработчиците на ваксини срещу Covid-19.

Това значително поскъпване на акциите извежда Шеншен на първо място като най-богатия човек в Азия, като той е и сред личностите, увеличили най-бързо състоянието си в историята, сочат данни на Bloomberg.

Богатите стават по-богати

Много от най-богатите хора в света увеличават състоянието си, включително основателят на Amazon Джеф Безос.

В Индия богатството на Амбани се повишава с 18,3 милиарда долара до 76,9 милиарда долара, след като той постигна сделки за трансформация на конгломерата си Reliance Industries в гигант в технологичния сектор и сферата на онлайн търговията.

Междувременно състоянието на Джак Ма се понижава от достигнатия връх от 61,7 милиарда долара през октомври до 51,2 милиарда долара, след като империята на Alibaba се сблъска с увеличен регулаторен натиск от Пекин.

Alibaba беше разследвана по обвинения за монопол на пазара, докато първичното публично предлагане на нейното дружество Ant Group беше отменено през ноември.

Повечето от новите милиардери в Китай идват от технологичния сектор. Нарастващото напрежение между Вашингтон и Пекин по отношение на Huawei, TikTok и WeChat обаче понижи цените на китайските технологични акции.